Zvířata u stromečku často trpí. Pozor na některé kosti nebo čokoládu

Vánoce chceme všichni prožít v klidu a spokojeně. Během svátků se ovšem o 75 % zvyšuje šance, že váš domácí mazlíček bude potřebovat pomoc veterináře. Jedním z hlavních důvodů je přitom snaha lidí udělat zvířátkům radost a dopřát jim sváteční dobroty. 

Zvířecí žaludek ovšem funguje jinak. Psi a kočky by se například měli vyhýbat potravinám obsahujícím česnek, cibuli, pórek nebo pažitku. Zvláštní kapitolou je pak čokoláda. Tato oblíbená pochoutka totiž obsahuje složky, které jsou pro zvířata toxické. Veterináři varují také například před pečenými bramborami, které jsou pro střeva zvířat příliš tučná, uvedl deník Daily Mail. Pozor také na makadamové ořechy, modrý sýr a samozřejmě na alkohol. Nebezpečné jsou také krůtí a kuřecí kosti, které jsou hodně křehké a hrozí, že uvíznou v krku domácího mazlíčka. 

Komora veterinárních lékařů České republiky doporučuje, aby lidé zvířatům nedávali lidskou stravu nikdy. "Chce-li někdo svým zvířátkům dopřát, ať jim nadělí raději pamlsky určené přímo pro ně. A že je z čeho vybírat. Zásadní je, aby šlo o dobroty, které normálně požívají. Tedy žádné sladkosti, žádné slanosti, žádné uzeniny," uvedl Josef Duben z komory veterinářů.

[chooze:article;value:480817]

​Komora také varuje, že o Vánocích hrozí nebezpečí nejen domácím zvířatům ale i těm volně žijícím. I těm se totiž lidé snaží s dobrým úmyslem pomoci, ale měli by dobře zvážit, co přesně jim dají. "Ptákům ptačí krmení, drobným opeřencům různá semena, směsi se slunečnicí, zalité v loji nikoli v síťkách, do kterých se mohou zamotat," popsal Duben.

Přikrmovat by se navíc podle něj měla zvířata, až když nastanou mrazy. Pozor také na oblíbené pečivo, které rodiče rády hází s dětmi třeba kachnám. "Labutím a kachnám raději zbytky zeleniny nebo speciální směsi, pečivo sice sežerou, ale nedělá jim to dobře, navíc neobsahuje žádné živiny jim prospěšné ani vitamíny," dodal Duben. Ze stejných důvodů by se neměli přikrmovat ani koně či jiná zvířata na pastvě.

Zvířata trápí také ohňostroje na Silvestra. Podívejte se, jak trávila ten loňský zvířata v zoo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.