Žádné petardy ani rachejtle při oslavách silvestra. V Praze platí zákaz. MAPA

Po dvou letech restrikcí kvůli pandemii covidu-19 se očekává, že letošní silvestrovské oslavy budou bujaré. Obyvatelé ani turisté v Praze si však odpalování petard a rachejtlí příliš neužijí. Město už před dvěma lety zakázalo pyrotechniku na svém území používat.

Podle magistrátu totiž tato "zábava" v minulosti stále více ohrožovala bezpečnost a zdraví nejen obyvatel, ale také zvířat. "Vychází to z negativních zkušeností při používání pyrotechnických výrobků v částech Prahy," sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

[chooze:article;value:480189]

Vyhláška platí výhradě v citlivých částech Prahy, zejména v centru města. Pyrotechniku je zakázáno používat v památkové rezervaci metropole, na vodních tocích a ostrůvcích, a to v šířce do 50 metrů od břehu, v okruhu 250 metrů od zařízení poskytujících zdravotní lůžkovou péči nebo od domovů pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením.

Zákaz je v platnosti také pro přehrady, hráze, vodní nádrže, jezera či zvláště chráněná území a přírodní parky ve vzdálenosti 50 metrů od nich. Petardy či rachejtle se nesmí používat ani ve vzdálenosti do 250 metrů od areálu Zoologické zahrady hlavního města Prahy, útulků pro zvířata či veterinárních klinik.

Zákaz používání pyrotechniky v Praze:

Na webu praha.eu je k dispozici interaktivní mapa, která poskytuje až na úrovni ulic možnost zjistit, kde platí zákaz. Ten se ale nevztahuje na profesionální ohňostroje, o kterých musí být město předem informováno a schválit je.

Na dodržování opatření budou dohlížet strážníci i policisté. A k pyrotechnice prý shovívaví nebudou. "Za nerespektování tohoto zákazu hrozí pokuta na místě 10 tisíc korun, ve správním řízení je to až 100 tisíc korun," přiblížil policejní mluvčí Jan Daněk.

Podobná vyhláška regulující používání pyrotechniky platí i v řadě dalších měst České republiky. Mezi nimi je například Brno, Žďár nad Sázavou nebo Litovel. Opatření jako v hlavním městě 31. prosince a 1. ledna však mít nebudou. Právě dny oslav konce roku a vítání toho nového mají výjimku a lidé mohou pyrotechniku odpalovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.