Rána pro Rusko. Přes nás nebudete obcházet sankce, vzkázal Kazachstán

Jeden ze států, které Rusko považuje za klíčového partnera, Kazachstán, nebude napomáhat k obcházení protiruských sankcí. To se mělo dít například tak, že firmy si zboží, které se do Ruska dovážet nesmí, nechaly dopravit do Kazachstánu a pak jej měly převést přes hranici.

"Ekonomické vztahy mezi Ruskem a Kazachstánem jsou hluboké. Ekonomika Kazachstánu byla sankcemi proti Rusku negativně zasažena a Kazachstán sankce vůči Rusku neuvalil, ale řídí se principem, že nebude sloužit k tomu, aby různé společnosti sankce obcházely. V současných vztazích s Ruskem budeme ale pokračovat," uvedla ruská agentura RIA Novosti s odkazem na japonskou veřejnoprávní televizi NHK prohlášení kazachstánského ministra zahraničí Muchtara Tileuberdiho, který odpovídal na dotaz, zda země zavede protiruské sankce.

[chooze:article;value:481156]

​Tileuberdi také dodal, že země je znepokojena situací na Ukrajině a prezident Tokajev je v častém kontaktu s prezidenty Ruska i Ukrajiny.

Kazachstán je členem Euroasijského ekonomického svazu, což je ekonomická unie sdružující Rusko a některé postsovětské republiky, i Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti, tedy vojenského paktu pod vedením Ruska, ve válce na Ukrajině se ale Rusové podpory ze strany Kazachstánu nedočkali.

Naopak například dva dny před Vánocemi na Ukrajinu dorazila dodávka generátorů, které prostřednictvím kazachstánského velvyslanectví darovali Ukrajincům kazachstánské firmy, na twitteru to oznámil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

[chooze:article;value:481228]

​Kazachstán také odmítl uznat nezávislost Doněcké a Luhanské lidové republiky, tedy pseudorepublik, které na ukrajinském území vytvořili proruští separatisté a které Rusko anektovalo. Středoasijský stát také oznámil, že je ochotný dodávat Evropské unii více ropy a pomoci tak nahradit ruskou ropu.

Země se tak už nejednou stala terčem ruské propagandy. Například koncem listopadu politolog Dmitrij Drobnickij o Kazachstánu řekl, že "je dalším problémem, protože tam můžou začít stejné nacistické procesy jako na Ukrajině". Zmínil také to, že v Kazachstánu žije spousta Rusů a je tam i jaderné palivo, které využívá ruský Rosatom.

Státy G7 zastropovaly ceny ruské ropy. Kvůli sankcím se ruská ekonomika propadá do krize, více v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.