Prezidentské volby: Kandidáti řekli, co by udělali jako první po nástupu na Hrad

Jak bude vypadat jeho případných prvních 100 dní ve funkci, má jasno poslanec Jaroslav Bašta (SPD): "Soustředil bych se jen na jeden cíl – přimět k demisi současnou protilidovou a protinárodní chaotickou vládu." V Česku by pak jako první zamířil do Brna a Ostravy.

Naopak bývalý rektor Tomáš Zima by se s vládou snažil najít společnou řeč: "Aktivní spolupráce s vládou na opatřeních, která zmírní ekonomické i sociální potíže občanů i firem." První zahraniční cestu by chtěl vykonat na Slovensko. "Domácí na sever Čech, který znám od dětství, a na Moravu, kde mám mnoho přátel," doplnil.

Nynější senátor Marek Hilšer (nez.) by se chtěl podívat na fungování prezidentské kanceláře. "Od prvního dne bych pracoval na obnovení důvěry v prezidentský úřad – zahájil otevřenou spolupráci s vládou a Parlamentem ČR, jmenoval do funkce vedoucího KPR člověka, který získá bezpečnostní prověrku, požádal o audit organizací podřízených KPR. Připravil bych plán zahraničních cest, neboť reprezentativní stránka úřadu byla v posledních letech zanedbána. Od prvního dne bych se setkával s občany a otevřel Hrad iniciativám, které upozorňují na zásadní společenské problémy a mají plán, jak je řešit."

Stejně jako každý český prezident již od roku 1993 by se Hilšer vydal jako na svou první zahraniční cestu do Bratislavy. "Domácí cestu pravděpodobně do Brna, kde sídlí nejvyšší soudní instituce a úřad ombudsmana," nastínil.

​Podobné cíle, co se týče prezidentské kanceláře, má i generál ve výslužbě Petr Pavel: "Začal bych tím, co by měl udělat každý, tedy že si zametu před vlastním prahem. Mým prvním krokem by bylo udělat pořádek v Kanceláři prezidenta republiky, tak aby už nesloužila jen úzké skupině přátel okolo prezidenta a jeho spolupracovníkům, ale zaměřila se na řešení problémů občanů." Jeho první zahraniční cesta by vedla na Slovensko. Co se domácí týče, tu by volil podle aktuální situace.

Na fungování prezidentské kanceláře se chce zaměřit i ekonomka Danuše Nerudová, ještě předtím má v plánu se podívat na neuspokojivou energetickou situaci: "Okamžitě bych začala s vládou řešit současnou energetickou a ekonomickou krizi. Ráda bych vystoupila s projevem v Poslanecké sněmovně i v Senátu. Začala bych s pravidelnými cestami do regionů, kde bych se i nadále zajímala o životy lidí a jejich problémy. V regionech bych se také setkávala se starosty a zástupci tamních samospráv. Od prvního dne bych začala také pracovat na nápravě škod, které v úřadu zanechal současný prezident a jeho spolupracovníci. Požádala bych o odstranění zátaras, omluvila se vnučce Ferdinanda Peroutky a také například jmenovala šéfa BIS Koudelku generálem."

I u ní by bylo Slovensko cílem její první zahraniční návštěvy. "První domácí cesta by byla do rodného Brna. Následovaly by Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj," vyjmenovala.

[chooze:article;value:480592]

​Senátor Pavel Fischer (nez.) má v plánu několik kroků, a to včetně návštěvy našich vojáků v místech, kde jsou nasazení. "Zaprvé, Kancelář prezidenta republiky potřebuje velký úklid. Zadruhé, vůči veřejnosti považuji za důležité navštívit několik regionů a seznámit se s tím, jak občané budou v březnu, kdy mandát prezidenta začíná, zvládat tíživou sociální situaci. Z hlediska ústavních povinností považuji za důležité navštívit jednání vlády, sejít se s ministryní obrany a ministrem zahraničí, jejichž působnost není myslitelná bez spolupráce s prezidentem. Považuji za důležité vyrazit za vojáky Armády ČR tam, kde působí. Tedy i do zahraničních operací. Nakonec bych považoval za důležité zahájit jednání s našimi spojenci v rámci NATO a EU. Začít by bylo třeba v sousedních zemích, tedy návštěvou Slovenska, Polska, Německa a Rakouska." Na svou první zahraniční cestu by zamířil na Slovensko.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce vyjít vstříc veřejnosti a navázat s ní dialog. V plánu má za svých prvních 100 dní "otevřít Hrad a Lány občanům, zrušit bezpečnostní kontroly a udělat z Hradu zase místo, kde se lidé rádi setkávají. Také bych udělal sérii výjezdů do obcí na setkání s občany, abych se dozvěděl o jejich aktuálních problémech a navrhl řešení." Neměnil by ani tradici, že první zahraniční cesta českého prezidenta míří na Slovensko. "O domácí destinaci zatím jasno nemám," doplnil.

[chooze:article;value:480589]

Podnikatel Karel Diviš má o svých případných prvních sto dnech ve funkci také jasno: "Sladil bych si s vládou zahraniční politiku, sešel se s bankovní radou ČNB kvůli měnové politice a začal s ministrem průmyslu a vedením armády práci na projektu e-armády." První zahraniční cesta by vedla na Slovensko.

Šéf odborů Josef Středula by se zaměřil především na ekonomické otázky a na komunikaci s veřejností. "Především bych se snažil získat dostatek informací pro další rozhodování, abych mohl například adekvátně debatovat o návrhu státního rozpočtu pro další rok. Bude to další rok s vysokým deficitem a z toho je třeba se dostat. Navíc bude příští rok podle všeho rokem hospodářské recese, tedy těch starostí, které před námi jsou, je obrovské množství. Snažil bych se hledat nejlepší podněty na to, abychom se ze současné situace co nejdříve dostali a zároveň komunikovat s veřejností pravdivě a bez jakýchkoliv příkras."

A kam by jako první zamířil? "První zahraniční rozhodně na Slovensko a úplně první domácí by vedla určitě za mámou, ale i za otcem, který již není mezi námi."

Podívejte se na reportáž TV Nova o losování čísel pro kandidáty na českého prezidenta:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.