Železničáři chystají ve Francii vánoční stávku. Řada lidí se nedostane k rodinám

Francouzi Aurélie a Jeremy chtěli za babičkou vyrazit s 11měsíčním synem vlakem. Teď už vědí, že na Štědrý večer zůstanou doma. "Náš vlak do Paříže zrušili. Můžeme si přesunout termín, nebo nám vrátí peníze. Všechny vlaky jsou buď plné, nebo zrušené. Je tu jen jedno volné místo a to stojí 215 eur," popsal Jeremy.

Stávku kvůli mzdám svolali přes sociální sítě železniční revizoři. Státní železniční společnost slíbila, že cestujícím za způsobené komplikace vyplatí odškodné.

Zdržení v pátek čekalo i britské cestující. Do další letošní stávky vstoupili také zaměstnanci pohraničních kontrol na britských letištích. "Jsem opravdu smutný a zklamaný z narušení života tolika lidí, zejména v době Vánoc," reagoval nový britský premiér Rishi Sunak.

[chooze:article;value:465302]

​Spojené království se od poloviny prosince potýká s největšími protesty od dob vlády Margaret Thatcherové. Zvýšení platu požadují kvůli inflaci statisíce lidí po celé zemi. Kromě letištního personálu například železničáři, pošťáci nebo zdravotníci.

"Není pro mě příjemné, když já lidem v práci dávám nejlepší péči, jakou dokážu a stát to nedokáže ocenit. A není to jen můj pocit, je nás spoustu, takže opravdu už je potřeba vstoupit do stávky," vysvětlil své rozhodnutí zdravotník Shaun Williams.

Ekonomové odhadují, že kvůli probíhající vlně stávek přijde britská ekonomika o půl milionu pracovních směn a HDP se sníží až o půl procenta. Přesto mají stávkující zaměstnanci velkou podporu veřejnosti. Podporuje je třetina Britů, stávky zdravotních sester dokonce dvě třetiny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.