Zelenskyj připravuje mírový plán. Má deset bodů a Kreml o něm neví

Zelenskyj na plánu důkladně pracuje. Informoval o tom deník The Wall Street Journal s odkazem na zdroje z Evropy i Ukrajiny. Plán má mít deset bodů, o jaké jde zatím není jasné.

Ve svém listopadovém projevu na summitu G20 ale Zelenskyj mluvil o deseti krocích ke konci války. Jde o zajištění jaderné, potravinové a energetické bezpečnosti, propuštění vězňů a vysídlených lidí, implementaci Charty OSN a obnovení ukrajinské teritoriální suverenity a světového řádu, stažení ruských vojsk a ukončení útoků, návrat spravedlnosti, opatření proti ekologickým škodám, prevenci eskalace a nakonec potvrzení konce války.

Podle evropských diplomatů ale Rusko chce zahájit v únoru další ofenzivu. Ruský prezident Vladimir Putin sice ve čtvrtek novinářům řekl: "Našim cíle je válku ukončit." O jednání ale za pár měsíců nemusí mít zájem.

[chooze:article;value:480687]

"Nic o tom nevíme," prohlásil k tématu Zelenského mírového plánu Peskov podle agentury TASS. "Slyšeli jsme prohlášení prezidenta Zelenského o různých krocích ohledně mírového plánu. Ale vše, co prezident Zelenskyj dosud řekl, bylo řečeno bez zohlednění současné reality, která se již formovala a nelze ji ignorovat," dodal. 

Kreml totiž chce, aby mu zůstala nelegálně anektovaná území. S tím ovšem Kyjev nesouhlasí a chce osvobodit celé území Ukrajiny včetně Krymu, Donbasu i Záporožské a Chersonské oblasti.

Zelenskyj už dříve mluvil o svém plánu uspořádat mírový summit. Před členy amerického Kongresu následně řekl, že americký prezident Joe Biden jeho plán podpořil.

Ukrajina se nikdy nevzdá, řekl Zelenskyj v USA:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.