Velká předpověď: Do Česka se vrátí zima! Pořádně přituhne a bude sněžit

V pátek bude přes Česko přecházet další frontální systém v čerstvém západním proudění. Bude zataženo, zpočátku se objeví déšť nebo přeháňky, a to zejména na východě území. Právě tam se ještě může jednat ojediněle i o srážky mrznoucí a tvořit se bude ledovka. 

Teplota v 1000 metrech na Šumavě se bude pohybovat kolem 8 °C. Pouze na vrcholcích Krkonoš očekávají meteorologové i srážky smíšené. Během dne bude navíc zesilovat vítr, ten urychlí tání sněhu v horských oblastech.

Srážky:

V Praze budou teploty jako v Londýně

Na Štědrý den bude zpočátku oblačno, místy může pršet. Nakonec bude obloha polojasná. Na horách musíme počítat s velkou oblačností s občasným deštěm nebo přeháňkami, pouze na vrcholcích Krkonoš budou sněhové nebo smíšené. Přes noc naměříme 9 až 5 °C, ráno na východě klesnou teploty na 2 °C. V odpoledních maximech pak bude 6 až 10 °C. Nárazy větru mohou dosahovat i v nižších polohách rychlosti až 65 km/h.

Kdy bylo na Štědrý den v posledních letech tepleji než letos:

Na Štěpána bylo tepleji naposledy před sedmi lety

Výrazně nadprůměrné teploty očekáváme i v dalších dnech. V neděli 25. prosince bude oblačno až zataženo, ojediněle může pršet. Noční teploty vystoupí až na 5 °C. Přes den naměříme 6 až 10 °C.

Pondělí 26. prosince bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy. Místy bude pršet, na vrcholcích hor i sněžit. V noci teploty klesnou i k 1 °C. Přes den vystoupí až na 10 °C. Ještě větší teplo však přinesl rok 2015, tehdy se nejvyšší odpolední teploty šplhaly k 15 °C.

Ochlazovat se začne po svátcích

Od úterý do Česka začne proudit chladnější vzduch od severozápadu, který přinese ochlazování a počasí začne, alespoň na horách, připomínat pravou zimu. V nížinách se až do konce roku celodenní mrazy podle meteorologů už neobjeví. Bude oblačno až zataženo, místy bude pršet a na horách sněžit. V noci se teploty mohou snížit až na -1 °C, přes den naměříme 7 °C.

[chooze:article;value:480879]

Středa bude oblačná až zatažená s občasným deštěm a sněhem. Během noci se budou teploty pohybovat mezi 2 až -2°C, přes den se pak vyšplhají maximálně k 6 °C.

V Česku už začala astronomická zima. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.