Rusové řeší vážný problém. Neví, jak dostat své kosmonauty zpátky na zem

Okamžik, který vyděsil Moskvu i Washington. Čtyři hodiny unikala z ruské kosmické lodi Sojuz chladicí kapalina. Ta odřízla tříčlennou posádku ruského segmentu stanice od lodi, která měla sloužit k návratu na Zemi.

"Je tam malá díra asi 0,8 milimetru, která skutečně vedla ke ztrátě tlaku. Teplota je stabilizovaná, nestoupla nad 30 stupňů. Všechny ty spekulace, že to bylo víc než 50, to se nestalo," řekl šéf ruské vesmírné společnosti Roskosmos Jurij Borisov.

[chooze:article;value:469301]

Ruská vesmírná agentura teď zvažuje, že k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pošle prázdnou loď, aby dostala posádku na Zemi. Ten je plánovaný na březen. Hovoří se i o návratu posádky v děravém Sojuzu, to by bylo ale nebezpečné. Na palubě ISS je ještě čtveřice astronautů, která přilétla a odlétne americkou lodí Space X.

"Vyslání nové lodi je naplánováno na 19. února. Nachází se rovněž na našem kosmodromu Bajkonur. Pokud projde všemi kontrolami, odpojíme starý Sojuz a necháme ho sestoupit na Zemi. A pro posádku vyšleme druhou loď," prozradil Borisov.

[chooze:article;value:479592]

Agentury Roskosmos a NASA se shodly, že příčina úniku není zatím zřejmá. Spekuluje se o nárazu meteoritu i o srážce s malou součástkou nějakého satelitu. 

ISS ale funguje dál. Astronauti Josh Cassada a Frank Rubio ukončili úspěšně 257. výstup do vesmíru, instalovali nové solární panely. Zařízení zvýší kapacitu výroby energie až o 30 procent.

Návrat Rusů na Zemi bude o to složitější, že vztahy s Američany jsou kvůli válce na Ukrajině na bodu mrazu. S pomocí tak moc počítat nemohou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.