Nejhorší zdražování potravin za poslední roky. Růst cen nekončí, varují ekonomové

Český statistický úřad pravidelně zveřejňuje, o kolik korun se každý měsíc zvýšila průměrná cena základních potravin. A situace v Česku není vůbec dobrá. U řady výrobků byly dokonce ceny v prosinci nejvyšší od začátku letošního roku.

Od ledna nejvíce podražilo máslo, kdy si za kilogram připlácíme 44 korun, a také sýr eidam. Kilogramová cihla stojí o 32 korun více. Pořádně se zvedla také cena vepřové pečeně (za kilogram o 21 korun) a cukru (o 17 korun).

Předchozí roky

V roce 2019 nejvýrazněji zdražila vepřová pečeně. Zatímco v lednu se cena pohybovala v průměru kolem 120 korun, v prosinci už lidé platili 141 korun. Naopak cena za máslo nebo cihlu eidamu byla na začátku roku vyšší než na konci.

Poměrně specifický byl rok 2020, kdy u řady potravin byla cena v lednu vyšší, než tomu bylo v prosinci. Nejvýrazněji zdražil například eidam nebo chléb.

[chooze:article;value:478507]

Rychlejší nárůst cen pak mohli lidé začít pociťovat už v roce 2021. Od ledna do konce roku nejvíce podražilo máslo, a to o zhruba 25 korun, a kilogramová cihla eidamu o 16 korun.

Mnohé zřejmě nepřekvapí skutečnost, že ceny byly v letošním prosinci nejvyšší za poslední čtyři roky. U některých potravin se ceny zase zvedly o desítky korun. Pouze v případě jablek jsme platili nejvíce v roce 2021, kdy kilo stálo 35,67 korun. U některých potravin se ceny zase zvedly o desítky korun.

[chooze:gallery;value:29728]

Zdražování nekončí

Odborníci se však shodují, že zdražování bude pokračovat. "V průměru si celý ten spotřebitelský koš nejenom udrží současnou cenovou hladinu, ale ta hladina bude dál mírně narůstat," má jasno ekonom Štěpán Křeček.

Zvyšování cen by však nemělo být tak dramatické, jako tomu bylo letos. "Nepředpokládáme, že to bude tak skokové," uvedl pro TN.cz ekonom David Marek.

"V příštím roce ty cenové nárůsty budou výrazně mírnější. Dokonce se může stát, že u některých položek ceny poklesnou. A to zvláště u těch, kde jsme zaznamenali astronomické nárůsty," myslí si Křeček.

[chooze:article;value:477301]

Za skokový nárůst cen potravin mohla letos podle ekonomů celá řada faktorů. "Zdražovaly samotné potravinářské suroviny, jednotlivé zemědělské plodiny. Zároveň přišel energetický šok," popsal Marek.

"Ceny energií se nám v posledních týdnech stabilizovaly a také s cenami zemědělských plodin je to lepší. Tak velký šok, jako jsme zažili, zatím není tak pravděpodobný pro příští rok," uzavřel Marek.

Češi šetří na jídle a volí méně kvalitní potraviny. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.