Ministr Bek: Pomoc Ukrajině se povedla. Řešení migrace moc nepokročilo

"Z nás ze všech padá určité napětí, protože poslední dny a týdny byly hodně dramatické. A já myslím, že to finále českého předsednictví je velmi úspěšné," řekl k předsednictví Bek. Partneři v Evropské unii podle něj nyní vnímají Českou republiku jako spolehlivou zemi, která se dobře zhostila toho svého hlavního úkolu být moderátorem evropské politiky.

"Já považuji za největší úspěch to, že se nám podařil právě před týdnem odblokovat jednání o makrofinanční pomoci Ukrajině, to je vlastně pomoc pro ukrajinský státní rozpočet v příštím roce," prohlásil ministr. "Také se nám podařilo dojednat další perspektivu pro finanční zdroj, kterým Evropská unie spolufinancuje dodávku zbraní pro Ukrajinu," dodal.[chooze:article;value:480489]

Ačkoli se na začátku ruské invaze mluvilo o tom, že zelená dohoda je mrtvá, dnes je to jinak. "Ta stará debata mezi zastánci a odpůrci zelené politiky je dnes mnohem střízlivější, pragmatičtější a klidnější. Vlastně všichni uznávají, že budování obnovitelných zdrojů je cestou k levnější energii a energii nezávislé na problematických režimech," poznamenal Bek.

Tématem, které Česko při svém předsednictvím probrat nestihlo, je migrace. "Ale doufejme, že to zvládnou Švédové a Španělé," sdělil ministr. "To je tak složitý balík problémů, že Evropská unie o těch věcech už pět let vede jednání a já se bojím, že ještě nějaký rok povede," doplnil.

Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.