Spojené státy sužují kruté mrazy. Teploty klesají až k -57 °C

Zatímco do Evropy dorazil teplý vzduch, díky kterému roztál sníh v nížinách, v USA letos zažijí jedny z nejmrazivějších Vánoc za mnoho let. Z Arktidy se totiž stahuje fronta studeného vzduchu, kvůli které klesá rtuť teploměru závratnou rychlostí.

Očekává se dokonce, že zesílí vítr a ochladí se až na skutečně nebezpečné teploty. Na některých místech, jako například ve Wyomingu, se očekávají teploty až -57 °C. V tak extrémně nízkých teplotách hrozí vznik omrzlin do několika minut. Koncem týdne se má navíc středozápadem Spojených států prohnat sněhová bouře. Kvůli ní budou letiště pravděpodobně odstavena. 

[chooze:article;value:480082]

Britský meteorolog Scott Duncan zveřejnil na svém twitterovém účtu termomapu očekávaného stavu počasí. "Držte se. Podle záznamů jedna z nejbrutálnějších arktických vln nabírá na síle, a právě postupuje Severní Amerikou. Ve Wyomingu dosahují teploty vzduchu extrémně nebezpečných teplot až -70 °F (-57°C)." napsal Duncan.

Podle experta na zimní bouře Judaha Cohena vydrží takto kruté zimy asi týden, pak by se vše mělo vrátit do normálu. Jak píše web AP news, krátce po Vánocích se v USA začne opět oteplovat. Teploty se přesunou od západu k východu. Američany přesto čekají jedny z nejchladnějších Vánoc za mnoho let. Podobně nízké teploty naměřili ve Spojených státech například v roce 1983. I tehdy klesla teplota ke skoro -60 °C.

Sever Čech vyhlásil kalamitu. Ledovka a námrazy sužují Česko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.