Slovensko ruší koncesionářské poplatky. Televizi i rozhlas bude platit stát

Lidé na Slovensku od příštího roku nebudou muset platit koncesionářské poplatky za sledování veřejnoprávních médií. Vychází to z návrhu státního rozpočtu na rok 2023, který ve čtvrtek schválil slovenský parlament. Pro schválení rozpočtu hlasovalo 93 ze 136 přítomných poslanců.

Místo příjmů z poplatků budou podle návrhu veřejnoprávní média dostávat peníze ze státního rozpočtu. Změna začne platit od července 2023. S návrhem přišel poslanec Richard Sulík (SaS) jako součást požadavků výměnou za podporu rozpočtu, píše slovenský Denník N.

[chooze:article;value:477132]

Obavy z toho, že by přímé financování státem mohlo mít negativní vliv na nezávislost RTVS, jsou ale podle Sulíka zbytečné. Richard Sulík totiž argumentoval tím, že v zákoně je pevně zakotvená částka, s níž bude RTVS pracoval. Vždy ji bude tvořit 0,15 procenta HDP a bude tak imunní vůči ovlivňování skrze financování, uvedl portál Mediaguru.

Součástí státního rozpočtu, kvůli kterému slovenští poslanci mezi sebou uzavírali řadu kompromisů, je například snížení DPH, navýšení jiných typů daní, nebo zavedení ekologického registračního poplatku pro auta. Mezi Sulíkovými požadavky byla také rezignace ministra financí Igora Matoviče (OĽaNO), napsal portál tvnoviny.sk.

Slováci platí každý rok koncesionářský poplatek ve výši zhruba 1 356 korun. Znevýhodněné skupiny, jako jsou například zdravotně postižení, platí polovinu této částky. Důchodci jsou od roku 2020 od poplatků osvobozeni úplně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.