Rusové se v Číně se zlou potázali. Místo pomoci dostali ultimátum

Si po Putinovi chce přesné datum, kdy skončí válka na Ukrajině. Pokud odpověď písemně nezašle, přestane s Ruskem Čína komunikovat, napsal web deníku Daily Mail s odkazem na telegramový kanál SVR, který má mít zdroje v Kremlu.

Medveděv tedy do Pekingu podle kanálu vyrazil, aby předal dopis s odpovědí. Pokud se čínskému prezidentovi odpověď bude líbit, má souhlasit s telefonátem s Putinem i možnou návštěvou Ruska.

"Jak moc dopis ruského prezidenta přesvědčil Si Ťin-Pchinga, poznáme z toho, jestli mezi oběma zeměmi v blízké budoucnosti proběhnou telefonáty, nebo ne," poznamenal telegramový kanál. Čína podle něj chce co nejbližší konec války, která narušuje světovou ekonomiku.

[chooze:article;value:480595]

Podle čínských médií Putin v dopisu, který Medveděv předal, byly přátelské pozdravy. "Medveděv předal hlavě čínského státu poselství od prezidenta Ruské federace, které klade důraz zejména na bezprecedentně vynikající úroveň rusko-čínského politického dialogu a praktické spolupráce a vyjadřuje víru v neustálý progresivní vývoj v mezistátních a mezistranických vazbách," konstatoval Medveděvův sekretariát podle agentury TASS.

Ukrajinu Si při setkání zmínil. Peking podle něj k válce má objektivní a férový přístup. Doufá, že v blízké době začnou mírová jednání, uvedl web Chinadaily.com.cn.

Čínsko-ruské vztahy si ale Si pochvaloval. Prohlásil, že přes různé změny v posledních deseti letech, jsou vztahy zemí stále zdravé a stabilní. Avizoval také, že hodlá s Moskvou nadále spolupracovat.

Putin chystá vojenské plány na příští rok:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.