Levnější mouka i vajíčka. Na Vánoce ušetříte v Polsku. PŘEHLED

Potraviny, které lidé před Vánoci často nakupují, porovnával podle letáků portál Kompas Slev. Ten zjišťoval, zda se vyplatí zůstat v Česku, nebo vyrazit k sousedům. Výsledky ukazují, že například do Polska by se vyjet mohlo vyplatit.

Polsko je ze všech sousedů nejlevnější. Ceny v obchodních řetězcích Lidl i Kaufland jsou totiž výrazně nižší. Například kilogram margarínu seženete v českém Kauflandu za 124,40 koruny, v Polsku za v přepočtu 98,24 koruny.

Výrazně levnější je i 300 gramů kávy Nescafé classic. Za tuto kávu v Česku dáte 124 korun, u našich severních sousedů 105,03 koruny. O hodně méně zaplatíte i za litr Pepsi Coly.

Právě Polsko je jediným naším sousedem, kde v Kauflandu při větším nákupu výrazně ušetříte. Na Slovensku jsou ceny přibližně stejné jako u nás a Německo je dražší. 

[chooze:article;value:480130]

Podobně je to i v Lidlu. V Polsku jsou levnější pomeranče, brambory, cherry rajčata, máslo, vajíčka i hladká mouka. Celkově mají v Lidlu levnější potraviny ze sousedních zemí pouze v Polsku. To je u některých potravin skoro třikrát levnější než Německo. Drahé je i Rakousko. V Lidlu si při velkém nákupu připlatíte i na Slovensku.

"Je třeba vzít v úvahu, že cesta za zahraničním nákupem vyžaduje i další náklady, jako jsou například pohonné hmoty," upozornil zároveň v tiskové zprávě portál Kompas Slev. Pokud bydlíte blízko u hranic s Polskem, mohl by se vám v zemi velký nákup vyplatit. Pro malý ale jezdit do zahraničí nemusíte.

Porovnání cen v Kauflandu:

​Porovnání cen v Lidlu:

​V Polsku je levněji i díky nulové dani u potravin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.