Na Vánoce přijde velká obleva. Sníh a mráz se ale do Česka brzy vrátí

Ledovka trápí většinu Česka už několik dnů. A tato situace potrvá až do čtvrtka. Ještě ve středu se budou vyskytovat mrznoucí srážky a tvořit se bude ledovka, a to zejména na západě, severozápadě, severu a východě území.

Přes Česko bude od západu přecházet studená fronta, bude zataženo až oblačno, postupně od severozápadu na většině území déšť, který bude i mrznoucí a tvořit se bude ledovka. Odpolední teploty udělají opět krok směrem vzhůru, teploměr v maximech ukáže 0 až 5 °C. Na severu a severovýchodě území bude i nadále foukat čerstvý jihozápadní vítr v nárazech o rychlosti 45 km/h. Ve čtvrtek a v pátek se mrznoucí déšť bude vyskytovat na severovýchodě území.

Kdy se po jarních Vánocích vrátí zimní počasí?

Hlavní výbavou na vánoční svátky bude pláštěnka, skloňovat budeme výrazně nadprůměrné teploty, které se v sobotu na Štědrý den budou zastavovat až na 11 °C. Zároveň bude větrno. 24. prosinec bude připomínat duben – zpočátku dne zataženo až oblačno, občas déšť, odpoledne bude docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Místy bude až polojasno. Už ranní teploty budou vysoké, a to mezi 10 až 5 °C, v odpoledních maximech naměříme 7 až 11 °C. Nárazy větru budou dosahovat i v nižších polohách rychlosti 65 km/h. Ochlazovat se začne až po svátcích – nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat do 5 °C.

Na hory se vrátí sníh a mrazy 27. prosince. Pořádná zima do zbytku Česka přijde až na silvestra. Sněžit bude i v nižších polohách, zároveň může být celý den na celém území pod nulou.

Co můžeme očekávat od zimy?

Výhledy počasí na zimu vypočítávají období od ledna do března jako teplotně nadprůměrné, to ale neznamená, že nás nečeká období studeného severního nebo severovýchodního proudění nebo sněhová kalamita i v nížinách. Výstup amerického modelu NCEP počítá odchylku 1 až 2 °C. Vážený průměr pro Česko je za toto období 0,9 °C (let 1981-2010).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.