Janeček stále chce kandidovat na prezidenta. Podal ústavní stížnost

"Právě jsem podal ústavní stížnost. Pro spravedlivost a všechny občany České republiky," oznámil ve středu na twitteru Janeček. Trvá na tom, že má dostatek potřebných podpisů občanů.

https://twitter.com/janecek252/status/1605523761058516994

Ministerstvo vnitra s tím však nesouhlasí. Velkou část podpisů mu neuznalo. Rozhodnutí potvrdil i Nejvyšší správní soud. Po kontrole mu tak k potřebným 50 tisícům zbývalo 80 podpisů.

"Zákon o volbě prezidenta republiky je protiústavní. Nesprávnost právní úpravy porušuje základní občanská práva všech občanů České republiky. Navrhuji proto, aby byl zákon zrušen," řekl Janeček. "Ve veřejné debatě posledních týdnů jasně převažuje názor, že pravidla pro volbu prezidenta republiky jsou špatná a protiústavní. I Nejvyšší správní soud ve svém rozhodnutí uvedl některé závažné výhrady. Proto jsem se rozhodl k podání ústavní stížnosti," vysvětlil.

"Je v zájmu stěžovatelů podat žádost o přednostní projednání," sdělila TN.cz mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Do voleb by se tak mělo rozhodnout. "V takovém případě by Ústavní soud žádosti vyhověl. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský už řekl, že by soud rozhodl tak, aby nezasáhl do řádného termínu konání voleb," doplnila mluvčí.

[chooze:article;value:479095]

V prezidentských volbách kandiduje devět lidí. Dostatek podpisů občanů nasbírali generál ve výslužbě Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a podnikatel Karel Diviš. Toho původně vnitro k volbám nepřipustilo, Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí změnil.

Zákonodárci do voleb vyslali senátory Pavla Fischera a Marka Hilšera, předsedu ČMKOS Josefa Středulu, bývalého rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a poslance Jaroslava Baštu. Soud nakonec vyřadil prezidentku České asociace povinných Denisu Rohanovou, ta také hodlá podat stížnost k Ústavnímu soudu.

Kandidáti na prezidenta:

​Janečkovi neuznali vlastní podpis:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.