Ekonomové: Zpřísnění emisních povolenek výrazně zdraží zboží i služby

Evropská unie se v neděli předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Tedy na ústředním bodu Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do roku 2050 uhlíkově neutrální. Systém obchodování s povolenkami se bude vztahovat i na vytápění a silniční dopravu, neunikne mu však ani ta námořní. Unie chce současně zrychlit tempo, jakým teplárny nebo dopravci budou muset škodlivé emise snižovat.

"Díky tomuto balíčku má EU jasný plán, jak do budoucna pro příští generace a desetiletí udržet v EU i v ČR udržitelné podmínky pro život – pro hospodaření v krajině, zajištění dostatku vody, biodiverzity," pochvaloval si na pondělním brífinku ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Emisní povolenky jsou jakousi daní za znečišťování životního prostředí. Vznikly kvůli hrozbě v podobě oteplování planety a změny klimatu. Analytici se shodují, že jejich zpřísnění opravdu může být pro lidstvo důležité, přichází ovšem v nejméně vhodnou dobu.

[chooze:article;value:478452]

​"Emisními povolenkami si tu budeme vytvářet nové inflační tlaky. Když teď řešíme problém s vysokou inflací, tak je spíš nutné systém emisního obchodování pozastavit tak, aby se domácnostem ulevilo. Stalo se ale přesně něco opačného," upozorňuje ekonom Štěpán Křeček.

"Záměr se může zdát být bohulibý, ale fakticky vzato ty dopady, které rozšiřování systému emisního povolování přináší, jsou z pohledu domácností minimálně ve střední a východní Evropě velmi bolestivé," dodává.

Emisní povolenky mají pomoci motivovat firmy k investicím do moderních technologií šetrných k životnímu prostředí. Jenže přechod k čistším zdrojům energetiky vyžaduje obrovské investice. "Pro mnohé společnosti je komplikované, pokud si musejí kupovat drahé povolenky, a ještě investovat do nových technologií. Zvýšené náklady se budou přenášet na koncové zákazníky. Bude zdražovat doprava, vytápění, zboží i služby," upozorňuje Křeček. Očekává, že tento "náběh" však bude pozvolný.

"To, že přecházíme z levnějších energií (fosilních) na ty, které jsou dražší, se bez nákladů neobejde. Nečekal bych žádný efekt teď, ale ve výsledku to bude znamenat dražší spotřebu energií," dodává ekonom Vít Hradil.

[chooze:article;value:452939]

Ekonom: Příliš alternativ nemáme

Společnosti dodávající teplo nebo poskytující silniční přepravu budou muset nakoupit povolenky v takovém objemu, aby vykryly množství emisí, které při své činnosti vyprodukují. Příliš jiných alternativ však podle ekonomů není. Uhlíkové daně by mohly tlačit ceny nahoru ještě víc. Centrální systém plánování se zase historicky ukázal jako nefunkční, upozorňuje Křeček.

"Je to vždy o nastavení konkrétních parametrů. Dovedu si představit, že se ten systém zavede, ale budeme zdarma přidělovat povolenky některým provozům, aby to na ně nemělo negativní dopad," navrhuje ekonom. "Chtěl bych nyní varovat zejména před rozšiřováním do zemědělství, protože by to mělo negativní dopad i na ceny potravin," dodává.

Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku mají spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond. "Kdybychom neřešili emise a nechali klimatickou změnu dále působit s její rychlou akcelerací a s dopady, tak by na to zranitelné skupiny obyvatel doplatily daleko více – z hlediska rizika ztráty pracovních míst, z hlediska dopadu na život každého z nás," vysvětlil Jurečka.

Nedělní brífink ministra Jurečky ke změnám na trhu s emisními povolenkami:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.