Armáda převzala první tank Leopard. Další dostane příští rok

Ve středu převzala česká armáda první ze 14 tanků Leopard 2A4. Tanky daruje České republice Německo, a to za českou pomoc Ukrajině. Oznámila to Armáda ČR na svém twitterovém účtu. Tank je nyní v kasárnách v Přáslavicích v Olomouckém kraji. Na místě tank symbolicky převzala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). "Vážím si toho, že slovo dané mezi přáteli platí," poděkovala ministryně Německu.

Zbytek tanků by měl dorazit příští rok. Stroje jsou ze zásob společnosti Rheinmetall. Kromě 14 bojových tanků daruje Německo i jeden vyprošťovací tank BPz3 Büffel. Na základě smlouvy o darování, kterou ministerstvo obrany podepsalo v říjnu, dostane Česká republika i munici, náhradní díly a tříletou servisní podporu včetně výcviku vojáků.

[chooze:article;value:462638]

První vojenští řidiči se na řízení tanků školili v Německu a v Rakousku. Výcvik trval téměř měsíc. Tanky pochází z výzbroje ozbrojených sil Švýcarska. Původně měla česká armáda k dispozici ruské tanky T-72. Ty ale poslala na Ukrajinu jako vojenskou pomoc. Nyní tyto stroje nahradí darovaná technika z Německa.

[chooze:gallery;value:29710]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.