Zaměstnanecké akcie zvažuje většina firem, zavádění ale provázejí obavy

„O zavedení zaměstnaneckých akcií jako jedné z forem odměňování přinejmenším uvažovalo 63,8 procenta firem, jen 43,3 procenta jej ale zatím skutečně využívá, přičemž je nepoužívají plošně, ale spíše pro vybrané klíčové pracovníky a management,“ shrnuje výsledky partner PKF Apogeo Pavel Postl.

Průzkum zkoumal také důvody firem, které zaměstnanecké akcie dosud nezavedly. „Největší procento odpovídajících uvedlo, že jejich zavedení považují za příliš složité a nákladné. Druhá největší skupina respondentů s obává, aby jim zaměstnanci nezačali mluvit do podnikání,“ přibližuje Postl.

Nadpoloviční většina (53,8 %) respondentů je s fungováním tohoto nástroje spokojena, 15,4 % se naopak neosvědčil. „U ostatních se účel zavedení zatím plně neprojevil, nebo narazili na komplikovanou právní, účetní a daňovou strukturu,“ popisuje Postl.

Firmy, kde s efektem zavedení zaměstnaneckých akcií nejsou spokojeni, podle něj mimo jiné zjistily, že lidé se nechovají jako akcionáři, ale zůstávají mentálně zaměstnanci a spoléhají na jistý příjem z pracovního poměru. Akcie berou jako benefit, a ne jako zdroj příjmů s růstovým potenciálem.

Z tábora spokojených v průzkumu naopak zaznělo, že se zvýšila loajalita klíčových zaměstnanců, což představuje zásadní konkurenční výhodu. Protože možnost získat tyto akcie se pracovníkům obvykle otevírá až po několika letech ve firmě, pomáhají vytvářet dlouhodobé zaměstnanecké vztahy a zvyšují zejména motivaci managementu na hospodářských výsledcích.

„Bohužel legislativa doteď problematiku zaměstnaneckých akcií příliš neřešila, firma si musí vybírat a dělat kompromis mezi komplexitou nastavení a zdaněním – kdy je buď nastavení pro firmu jednoduché, ale zaměstnancům a potažmo i firmě přináší nevýhodné zdanění, nebo naopak příliš komplexní a obtížně aplikovatelné. Lze věřit, že v budoucnu dozná legislativa pozitivních změn, Česko na evropské úrovni podepsalo deklaraci Evropské komise s názvem Startup Nations Standard s cílem nastavování zaměstnaneckých akcií zjednodušit, v programovém prohlášení to má i současná vláda,“ dodává Pavel Postl.

Co jsou zaměstnanecké akcie

Akcie za zvýhodněnou či tržní cenu, znějící na jméno, převoditelná jen mezi zaměstnanci či na majoritního akcionáře. Nejsou samy o sobě zvláštním druhem akcií, ale akcií se zvláštními právy. Jejich udělení se slevou je pro zaměstnance příjmem podléhajícím zdanění. Příjem z podílů na zisku je zdaňován 15 % srážkovou daní. Příjem z prodeje akcie je v případě držby přesahující tři roky osvobozen od daně. V praxi se objevují tzv. zaměstnanecké opční akciové programy, virtuální akciové programy nebo přímý prodej akcií.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.