Hrozba ledovky neustává, nejezdí některé vlaky a autobusy

Až do devíti hodin platí výstraha ČHMÚ varující řidiče před výskytem ledovky na severozápadě republiky. Vytvořit se má po dešti, který se nad ránem přihnal ze západu. V pondělí kraje sousedící s Německem také zasáhl mrznoucí déšť, který se v průběhu noci přesunul nad Moravu.

Nebezpečím ledovky jsou ohrožené zejména Karlovarský a Ústecký kraj. Pozor by si měli dát i řidiči z částí Libereckého (Česká Lípa, Liberec, Nový Bor), Středočeského (Kladno, Kralupy nad Vltavou, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Rakovník, Slaný) a Plzeňského kraje (Kralovice, Nýřany, Plzeň, Stříbro, Tachov).

Některé vlakové spoje v úterý ráno vůbec kvůli ledovce a sněhu nevyjely. Sněhová kalamita způsobila problémy na trase mezi Ostravou a Valašským Meziříčím, kde je zajištěná náhradní autobusová doprava. V celém Moravskoslezském kraji se tvoří sněhové jazyky a závěje.   

V Praze a Středočeském kraji mají v úterý autobusové linky příměstské MHD velká zpoždění, některé dokonce nevyjely vůbec, například spoje v okolí Mladé Boleslavi. Podrobné informace najdou cestující na stránkách PID

[chooze:article;value:480016]

Řidičům ČHMÚ doporučuje velmi opatrnou jízdu a také mají počítat s tím, že jejich cesta se výrazně prodlouží. Ohroženi ledovkou jsou ale i chodci, kterým hrozí uklouznutí. "Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně. Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven," upozorňují meteorologové.

Zároveň jsou stále v platnosti výstrahy před silnou námrazou a sněhovými jazyky na Moravě a ve Slezsku a východních Čechách. V noci se tam přesunul mrznoucí déšť, který způsobil množství dopravních nehod. Varování před námrazou, větrem a sněhovými jazyky potrvá až do úterní půlnoci.

Ledovka v noci znesnadnila dopravu na několika českých dálnicích. Provoz přerušily nehody na dálnicích D1, D6 a D35. Při nehodách se zranilo okolo 40 lidí, z toho pět vážně. Dopravu na dálnicích se však podařilo obnovit, komunikace jsou tak průjezdné.

Na rozsah ledovky se můžete podívat zde:

Na oblasti ohrožené námrazou, sněhovými jazyky a silným větrem se můžete podívat zde:

Na dálnici D6 autobus málem srazil člověka. Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.