České předsednictví je velký úspěch, věří Jourová. Podle opozice kabinet selhal

Větší počet Čechů ve vyšších patrech unijních úřadů, a tedy i lepší vyjednávací pozice. Česko k tomu má podle Jourové teď minimálně dobře našlápnuto.

"České předsednictví je velkým úspěchem. Je milníkem pro image a reputaci Česka v Evropské unii. Máme tam dostatečný počet lidí na nižších příčkách, potřebujeme je dostat do těch příček vyššího managementu. Protože, co si budeme povídat, různí šéfové na různých příčkách ovlivňují celý chod instituce," zhodnotila.

Podle místopředsedkyně Evropské komise Češi s přehledem zvládli i hlavní téma posledního půlroku – tedy energetiku. "Co se podařilo, byl extrémní počet jednání, která se vedla ohledně energetiky. Hodně znalců říkalo, že dosáhnout v této oblasti kompromisu je něco, co se nemůže podařit," uvedla.

[chooze:article;value:480280]

​Například v pondělí se pod českým předsednictvím podařilo domluvit na zastropování ceny plynu. Jenže podle opozice Česko při jednáních zapomínalo samo na sebe.

"Česko nezvládlo situaci v rámci energetické krize. Mělo více tlačit, aby Evropská unie umožnila lepší národní řešení," kritizoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). "Během českého předsednictví se prokazatelně zhoršily životy občanů ČR i podmínky pro fungování firem," přidal se předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Přes polovinu české populace ale podle průzkumu výzkumného ústavu STEM české předsednictví hodnotí kladně. V říjnu, kdy se v Praze na summitu sešlo takzvané Evropské politické společenství, byla podpora dokonce 60 %.

České předsednictví končí 31. prosince, pomyslný štafetový kolík pak z rukou české vlády převezme Švédsko.

[chooze:poll;value:12c84738530b14ba9150bb260e5df5250707dab6;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.