Výbor amerického Kongresu doporučil obžalovat Trumpa ze čtyř zločinů

V lednu uplyne rok od chvíle, kdy podporovatelé Donalda Trumpa vtrhli do budovy Kapitolu, sídla amerického parlamentu. Policisty bránící budovu podle médií napadli tyčemi. Někteří strážci zákona budou mít celoživotní následky.

Při útoku na Kongres a nedlouho po něm přišlo o život celkem devět lidí. A podle zvláštního výboru se o vzpouru významnou měrou zasloužil právě bývalý prezident, jak upozornila agentura AP.

Zákonodárci se tehdy zrovna chystali stvrdit Trumpovu volební porážku z listopadu 2020, kterou však on sám neuznal. Mluvil o "krádeži voleb" a burcoval své příznivce, aby "bojovali jako o život". Nespokojenost občanů tak dál gradovala, až 6. ledna vyústila vyhroceným konfliktem.

[chooze:article;value:478432]

​Podle zvláštního výboru amerického Kongresu by měl bývalý prezident nést za své činy odpovědnost. Doporučil ministerstvu spravedlnosti obžalovat nejen Trumpa, ale i jeho spojence včetně povolebního poradce a advokáta Johna Eastmana. Zodpovídat by se měli celkem ze čtyř zločinů: napomáhání vzpouře, maření úředního řízení, spiknutí proti vládě Spojených států a spiknutí s cílem učinit nepravdivé prohlášení.

Bezprecedentní trestní oznámení nemá žádnou oficiální právní váhu a konečné rozhodnutí o tom, zda bude bývalý prezident dál vyšetřován a případně i stíhán zůstává mimo jiné právě na ministerstvu spravedlnosti, jak upozorňuje Fox News.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.