V domovech důchodců chybí dobrovolníci. Pomáhají hlavně studenti

Studentka střední školy Renáta Gajová jako dobrovolnice už tři roky dochází na dvě hodiny týdně do domova důchodců v ostravských Vítkovicích. "Já už jsem odmala naučená pomáhat lidem. Ať to bylo s nákupy, nebo jsem s mamkou docházela do zařízení pro zdravotně postižené," uvedla dobrovolnice organizace Adra Ostrava Renáta Gajová.

"Vysvětlí, když se chceme něco zeptat," popsala pomoc důchodkyně Dagmar Varmužová. Společnost dělá deseti důchodcům, kteří trpí různými stupni demence. "Je to takové hodně individuální, spíš chodíme za klienty, kteří mají zájem s námi trávit volný čas," sdělila Gajová.

"Když jsme tady celé dny sami, o samotě, rádi je přijmeme, rádi si s nimi popovídáme," řekla důchodkyně Jarmila Hermanová. "Jsou překvapeni a šťastni, že oni chodí, a užijí si s nimi každou chvilku," vysvětlila vedoucí volnočasových aktivit Domova Magnolie Martina Píchová.

[chooze:article;value:474809]

Do tohoto domova důchodců dochází pravidelně pět dobrovolníků, potřebovali by dalších deset. "Pokud má nějakou míru empatie a je ochoten pomáhat, to uvítáme," prohlásila mluvčí Adry Ostrava Katarína Kijonková.

Nedostatek dobrovolníků mají také v dalších domovech pro seniory a v hospicech. "Zaznamenali jsme výrazné snížení počtu dobrovolníků po té pandemii, asi přetrvává nějaký strach z toho onemocnění," myslí si vedoucí Charity Ostrava Martina Krhutová. Počty seniorů v Česku přitom rostou. Během uplynulých deseti let vzrostl počet důchodců takřka o třetinu – na téměř 2 200 000.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.