Štědrý večer nás letos vyjde draho. Některé potraviny výrazně zdražily

Mnoho lidí už asi tuší, že letošní nákup surovin na štědrovečerní večeři se oproti minulému roku prodraží. A mají pravdu. Podle dat Českého statistického úřadu jsou ceny téměř všech potravin potřebných pro vydatnou štědrovečerní večeři vyšší.

Připravit si smaženého kapra nebo kuřecí řízek nás letos vyjde výrazně dráž. Nejvíce si přitom připlatíme právě za trojobal. Nejvýraznější cenový rozdíl totiž představují zejména vejce. Za balení 10 kusů jsme v prosinci v roce 2021 zaplatili průměrně 26 korun. Letos nás vyjdou téměř na 49 korun.

Zdražování se týká i dalších nezbytných částí trojobalu. Za kilo hladké mouky dáme letos přibližně o osm korun více než v předchozím roce, tedy asi 20 korun. Dráž nás vyjde i bílé pečivo na strouhanku. V přepočtu na kilo (asi 20 kusů bílých rohlíků) zaplatíme asi o 20 korun více než v předchozím roce.

[chooze:article;value:479175]

​Cena se zvedla i v případě samotného kapra. V mražené podobě jsme za něj minulé Vánoce utratili přibližně 185 korun. Letos si připravte alespoň o 35 korun za kilo navíc. V případě kuřecích řízků je rozdíl ještě o 5 korun vyšší.

Podražila i zásadní surovina na bramborový salát. Za kilo brambor si ale nepřiplatíme tolik jako v případě jiných potravin. Oproti minulému roku, kdy prodejci nabízeli kilo brambor přibližně za 11 korun, letos se cena vyšplhá k 15 korunám.

Konečná cena bramborového salátu pak záleží na tom, jaký recept má každý rád. Přidáváte-li do salátu například mrkev, připravte se na to, že se ceny za kilo mrkve oproti minulému roku zvedly přibližně o 4 koruny, a to asi na 20 korun.

[chooze:article;value:478846]

​Nepříznivý vývoj cen potravin vysvětlil na dotaz redakce TN.cz ekonom z Metropolitní univerzity Dominik Stroukal. "Typicky se ceny potravin více dotýkají chudších lidí v regionech a starších lidí. Kdybychom to stáhli na štědrovečerní večeři, makroekonomicky platí, že všichni na tom budeme hůř, ale relativně hůř na tom budou lidé, kteří jsou chudší, starší a v regionech oproti Praze," upozorňuje.

"Jakkoliv ceny potravin ve světě klesají, tak na naší peněžence se to úplně neprojevuje," hodnotí Stroukal. Vyhlídky pro další rok jsou ale výrazně lepší. "Potenciál pro to, aby ceny potravin klesly, se ale otevírá. Nemusí být jenom hůr, už to vypadá, že by mohlo být i o něco líp," uzavírá.

Meziroční inflace se v listopadu zrychlila. Je těžké ji předpovědět, řekl ekonom:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.