Krabice od bot: Ve sbírce se vybralo přes 45 tisíc balíčků s vánočními dárky

Největší česká sbírka vánočních dárků Krabice od bot každoročně pomáhá dětem ze sociálně slabších rodin. Sbírka pomohla například tatínkovi Radkovi. Jako samoživitel se stará o šest dětí.

"Chtěl bych udělat hezké Vánoce, ale je to náročné. Dárky jsou hrozně drahé. Zvedá se i nájem a elektřina. A když jsem takhle sám, nemám možnost jít do práce jít, tak je to těžší," přiznává.

Podobně je na tom i maminka dvou dětí Marcela. "Letošní Vánoce jsou takové trochu komplikovanější, je to všechno dražší. Najednou z ničeho nic vyskočily ceny, takže jsem říkala dopředu, že Ježíšek asi letos moc štědrý nebude. Ale díky tomu, že máme podporu, jako je třeba ta nadace, tak je to únosnější," vysvětluje.

[chooze:article;value:477130]

​S Diakonií Českobratrské církve evangelické na sbírce Krabice od bot spolupracuje i TV Nova. Ve dvanáctém ročníku vánoční sbírky se na 151 sběrných místech po celé zemi zatím vybralo přes 45 tisíc krabic s vánočními dárky.

Do Štědrého dne ale zbývá ještě pár dní. "Těší nás, že se zapojilo tolik dárců a dárkyň, škol i firem a ještě pořád dárky rozdáváme a počítáme. Jsme napjatí, kolik jich celkem bude," říká vedoucí oddělení péče o dárce Zdeňka Sobotová.

Vyšší zájem zaznamenaly i neziskové organizace, které dárky rozdávají. "Ten zájem je teď obrovský. A je to hlavně kvůli zdražování. Rodiny nemají tolik peněz a jsou rády, že si dáreček u nás můžou vyzvednout. Díky sbírce Krabice od bot se vybralo přes 800 dárků. Pro děti to je třeba jediný dárek, který k Vánocům dostanou," upozorňuje spoluzakladatelka organizace Nádech Kateřina Kordíková.

Dětí v nouzi od loňského roku přibylo. "Letos se na nás obrátilo asi o osm tisíc příjemců více než v minulém roce," popisuje Sobotová. 

Dětská chudoba ale s Vánocemi nezmizí. Podpořit sociálně slabší rodiny lze celoročně prostřednictvím internetové sbírky Krabice online.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.