Ve školách se masivně šíří virové infekce. Do některých tříd nikdo nepřišel

Za normálních okolností bývá všední ráno před základní školou ve středočeských Tuchoměřicích živo a desítky žáků si to pádí do svých lavic. V polovině prosince je jich tu ale jen pár. To znamená jediné – RS virus si našel cestu i sem.

"Aktuálně nám chybí 50 žáků z celkového počtu 86 dětí," říká ředitelka ZŠ Tuchoměřice Iva Zavadilová. Do jedné ze tříd nepřišli ráno ani žáci, ani učitelka. "Nikdy se mi za 37 let nestalo, že by nepřišel do třídy nikdo," dodává.

[chooze:article;value:479419]

Téměř dvě stě kilometrů od Tuchoměřic řádí virová onemocnění také. Na základní škole v Kašperských horách dokonce kvůli epidemii vyhlásili mimořádné ředitelské volno – nemohli prý jinak.

"Dohromady máme 203 dětí a ve škole teď máme 73 dětí," vysvětlila krok zástupkyně ředitele ZŠ Kašperské hory Miroslava Melicharová.

Množství nemocných dětí pociťují také v nemocnicích. "U nás v Motole máme velký počet pacientů s respiračními onemocněními. Nejsou to ale jen RS viry. Začíná už i chřipka a další respirační onemocnění," říká primářka dětského urgentního příjmu Jitka Dissou. 

[chooze:article;value:479610]

Situace by se ale měla v další dny mírně zlepšit. "Vánoce nám pomohou k mírnému poklesu. Pravděpodobně pak budeme mít druhou vlnu v lednu," tvrdí Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu.

"Se zvýšenou teplotou si dítě většinou poradí samo. Pokud je horečka vyšší než 38 stupňů, pak je vhodné začít podávat léky proti teplotě – paralen střídat s nurofenem nebo ibuprofenem – a zkusit dítě nechat alespoň dva dny vyležet. Pokud jde o miminko, je lepší při horečkách ihned navštívit lékaře," dodává Dissou. K lékaři by měli rodiče s dítětem určitě zamířit, i pokud má silný kašel, špatně se mu dýchá a dusí se.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.