V Česku ještě víc přituhne. ČHMÚ varuje před mrazy a ledovkou, udeří i silný vítr

Na Česko udeřila pořádná zima. ČHMÚ v neděli vydal sérii výstrah, které platí pro různé části republiky. Například varování před silnými mrazy se týká Moravy a Slezska a platí od nedělních 18 hodin do pondělních 6 hodin ráno.

"Při déletrvající zmenšené oblačnosti se očekává pokles teploty vzduchu pod -12 °C. Nejnižší teploty budou spíše večer a v první polovině noci. Ve druhé polovině budou mrazy zmírňovat," uvedli meteorologové.

Sněhové jazyky

Další výstraha varuje před tvorbou sněhových jazyků, kvůli kterým budou silnice hůře sjízdné a některé mohou být i úplně nesjízdné. Při řízení auta je tak nutná zvýšená opatrnost. Výstraha před tímto jevem platí pro Vysočinu, Pardubický a Moravskoslezský kraj a části Jihomoravského, Olomouckého a Jihočeského kraje od půlnoci z neděle na pondělí do úterní 13. hodiny.

​Silný vítr

Nízké teploty bude místy provázet i silný vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h. Výstraha před ním platí od pondělních tří hodin ráno do půlnoci z úterý na středu, a to pro části Vysočiny a Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

[chooze:article;value:479938]

​"Možná jsou poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách," varuje ČHMÚ. Lidé by měli zejména na horách omezit túry a nevydávat se do hřebenových oblastí.

Ledovka

V důsledku mrznoucího deště se místy bude tvořit ledovka. ČHMÚ před ní vydal výstrahy dvě, jednu se slabším stupněm a druhou se silnějším, při které hrozí větší nebezpečí.

První z nich platí od pondělních 8 hodin ráno do půlnoci z úterý na středu s výjimkou Moravy a Slezska pro celé území republiky, až na oblasti, pro které byla vydána výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. To se týká částí Karlovarského a Libereckého kraje a celého Ústeckého kraje. Její platnost je od pondělních 8 hodin ráno do půlnoci z pondělí na úterý.

[chooze:article;value:479704]

​"Při mrznoucím dešti se může tvořit silná ledovka s tloušťkou nad 2 mm," varují meteorologové. Lidé by při chůzi i řízení měli být mimořádně opatrní, protože hrozí úrazy a zvýšená nehodovost.

​Námraza

ČHMÚ varuje také před tvorbou silné námrazy o tloušťce větší než tři centimetry. Výstrahu s vysokým stupněm intenzity vydali pro části Jihočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého kraje a celý Moravskoslezský kraj a Vysočinu. Platí od pondělních 9 hodin dopoledne do půlnoci z úterý na středu.

"Nebezpečí lámání větví, stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení a komunikačních rozvodů, výpadky elektrické energie a zásobování. Zejména při oblevě nebezpečí úrazů v důsledku padajících kusů námraz. Doporučuje se nepohybovat se a neparkovat pod stromy, stožáry a dráty elektrických vedení," radí meteorologové.

Podívejte se na velkou předpověď počasí do Vánoc:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.