Budou ve vašem kraji Vánoce na sněhu, nebo na blátě? Meteorologové spočítali šance na sníh

"Pro přesnější předpověď počasí na Štědrý den je stále brzy. Pomůžeme si ale klimatologickou statistikou. I když se počasí mezi lety často výrazně mění, z dlouhodobých pozorování se dá odhadnout pravděpodobnost, s jakou můžeme v Česku počítat s Vánocemi na sněhu," okomentovali meteorologové v pátek zveřejněná data.

Porovnávali, jak často na Štědrý den sněžilo i jaké sněhové a teplotní extrémy ČHMÚ naměřil v uplynulých letech na svých stanicích. Z mapky je patrné, že rozdíly v pravděpodobnosti Vánoc na sněhu jsou dány zejména nadmořskou výškou.

​"V oblastech, jako je východní Polabí, jižní Morava, jihozápadní Plzeňsko, okolí Prahy nebo Českých Budějovic, je pravděpodobnost bílých Vánoc nižší než 20 %. Ve středních polohách se pravděpodobnost zvyšuje na hodnoty mezi 30 a 40 %. Ve vyšších polohách – zhruba 600 až 800 m n. m. je pravděpodobnost Vánoc na sněhu cca 40 až 60 %. Na horách (polohy nad 1 000 m) pak přesahuje zpravidla 80 %, na hřebenech pohraničních hor i 90 %," shrnuje ČHMÚ.

[chooze:article;value:479734]

Šance pro jednotlivé kraje

Za posledních 30 let měli nejčastěji bílé Vánoce obyvatelé Liberce. V čase měření sněhu, tj. 07:00 ráno, ležel alespoň centimetr sněhu 24. anebo 25. prosince v této oblasti hned 18krát. Naposledy v roce 2016. Pražané poslední Štědrý den na sněhu slavili v roce 2010, kdy stanice Praha-Karlov zaznamenala ráno čtyři centimetry bílé pokrývky.

​Tento týden silně sněžilo prakticky v celém Česku. Příští týden vše bude jinak. "Vánoční týden přinese velký nárůst teplot vzduchu – v odpoledních maximech se budou postupně teploty zastavovat až na 7 °C a ani minimální ranní teploty nebudou v nížinách klesat pod bod mrazu. Sněhová pokrývka bude rychle odtávat," předpověděla meteoroložka Dagmar Honsová.

"Poslední opravdu bílé Vánoce i do nížin naposledy přinesly roky 2001 a 2010. Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna. Není to jen otázka posledních let. Dokazuje to i pranostika: Na Adama a Evu čekejte oblevu, která vznikla už v 17. století. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost bílých Vánoc až na 80 %," dodala Honsová.

Velká předpověď počasí do Vánoc:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.