Stanjura chce osekat stavební spoření a výchovné. To se ještě ani nevyplácí

V roce 2021 přispěl stát na stavební spoření 4,2 miliardy korun a zrušení příspěvku by tak státnímu rozpočtu mohlo ulevit. Stavební spoření si přitom Češi za třicet let jeho fungování oblíbili a náhlé zrušení příspěvku by pro ně mohlo představovat problém.

Ze dne na den se to ale nestane. Ministr Stanjura v rozhovoru pro portál Novinky.cz uvedl, že podpora spoření v příštím roce ještě určitě zůstane. "Příští rok ne, příští rok se případně přijme zákon, který by mohl být účinný od 1. ledna 2024," uvedl. Podpora v současné době činí až 2 tisíce korun ročně.

Vláda teď podle šéfa státní kasy zvažuje hned několik možností. "Uvidíme, jaký bude výsledek. Nicméně v této otázce bych řekl, že je například ekonomická obec poměrně jednomyslná. Myslím, že tady už moc podkladů nepotřebujeme, potřebujeme najít shodu a rozhodnout," dodal Stanjura.

[chooze:article;value:474021]

​Ministerstvo financí navrhlo i změnu parametrů pro vyplácení výchovného. To má být ve výši 500 korun a vyplácet by se mělo začít od ledna. Otázkou tak zůstává, proč ministerstvo usiluje o změnu parametrů ještě předtím, než výchovné začne vůbec lidem chodit na účet.

"Protože si myslím, že to je příliš plošné a příliš drahé pro penzijní systém. Parametry mohou být počet dětí, příjem rodiny, výše důchodu. To vše je k debatě," obhájil Stanjura.

Bezesporu je ale podle Stanjury mnoho penzistek, které si výchovné zaslouží. A to zejména z toho důvodu, že péče o hodně dětí jim neumožnila tolik vydělávat, a proto si teď musí vystačit s nižším důchodem.

[chooze:poll;value:00ad8d6c41de374d6aad0507eb3341db9b4b8a8c;layout:tn_nova]

Stanjura hledá peníze do rozpočtu. Zaměřil se na spoření, daně i penze (9/11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.