Lyžařská sezona se naplno rozjíždí. Přibývá ale i zásahů horské služby

I když v pátek žádné azuro na horách nebylo, nový prachový sníh návštěvníky hor nutil na lyže nebo sáňky vyrazit. Sjezdovky ve větších horských střediscích už pokrývá nejméně půl metru sněhu a každým dnem tam tak spouštějí další a další vleky. Například ve Špindlu jsou v provozu čtyři lanovky a lyžaři se mohou svézt na 13 kilometrech sjezdovek.

Už se také upravují desítky kilometrů běžeckých tras. Kdo chtěl nasadit své tempo a ve stopě nepotkávat tolik lidí jako o víkendu, vyrazil už v pátek. Na túry ale počasí příliš příznivé nebylo. Například v Krkonoších ve výšce 1200 metrů nad mořem bylo počasí divoké. Přesto se několik turistů do nepohody vydalo.

[chooze:article;value:479712]

​Některé už tuto zimní sezonu horské počasí nemile překvapilo. "Už jsme měli 10 zásahů. Ten nejvážnější byla zlomená stehenní kost," prozradil Josef Hepnar z Horské služby Orlické hory. 

"Několik skupinek bylo fyzicky i výběrem oblečení nepřipravených. Ten navátý sníh způsobí, že se co chvíli brodíte 40, 60 centimetry. To vyčerpává. Měli jsme už několik ostrých zásahů," řekl za krkonošskou horskou službu Marek Fryš.

Ani v sobotu se na horách slunce zřejmě neobjeví. Navíc mají teploty klesat i pod minus 15 stupňů Celsia.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.