Bundy možná odložíme dřív. První předpověď naznačuje, jaké bude jaro

Zatímco v Česku panuje mrazivé počasí a zimní období teprve začíná, meteorologové už poodhalují, co nás čeká za několik měsíců. Odborný portál Severe Weather zveřejnil první výhled počasí na jaro 2023. Pro náš kontinent vycházel z modelů Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF), které zobrazují převládající charakter povětrnostních podmínek od března do května.

Neznamená to, že by takové počasí panovalo po celé tři měsíce. Předpověď pouze naznačuje, co bude na jaře převažovat. Ve většině Evropy má panovat nadprůměrně teplé počasí, které budou občas střídat chladné dny způsobené přechodem studené fronty.

[chooze:article;value:479035]

​A se zimou se zřejmě příští rok rozloučíme poměrně brzy. "Ačkoliv je jaro obecně považované za teplejší část roku, provází ho i sněhové srážky, zejména na začátku března. Březnová předpověď ECMWF však ukazuje, že většina Evropy bude mít na začátku jara menší množství sněhu, než je obvyklé," píše meteorologický web.

Nadprůměrně vysoké teploty budou na jaře panovat zejména na severu Evropy, kde ale také bude nejvíc srážek. Kromě Skandinávie by se s častějšími bouřkami mělo potýkat i Britské souostroví. Většinu evropského kontinentu ale čeká, co se deště týče, průměrné období. V jižních oblastech meteorologové očekávají větší sucho.

[chooze:article;value:478347]

​Začátek jara by mohl ovlivnit doznívající jev La Niña, který svět s přestávkami provází už od roku 2020. S ním už se brzy rozloučíme, informovalo minulý týden americké Centrum pro předpověď klimatu (CPC). La Niña má podle něj slábnout právě s odcházející zimou a přicházejícím jarem.

Neznamená to ale, že by ji hned vystřídal opačný jev zvaný El Niño. Podle odborníků pravděpodobně na nějakou dobu nastane neutrální stav ENSO. Kdy přesně ke změně dojde, zatím ale není jasné. Modely podle CPC dávají jevu La Niña padesátiprocentní šanci na přetrvání období od ledna do března příštího roku. Se začátkem jara tyto šance začnou výrazně klesat.

Jaro je ale zatím daleko, v těchto dnech Česko zažívá první mrazivé počasí letošní zimy. Provází ho sněžení, které si v pondělí vyžádalo velké množství nehod:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.