Aleš Svoboda popsal cestu k práci astronauta. Úspět není snadné

Aleš Svoboda od roku 2005 slouží v Armádě České republiky jako bojový pilot. Teď může být teprve druhým Čechem v historii, který se podívá do vesmíru. Evropská kosmická agentura vybrala mezi své astronauty sedmnáct lidí z původních 22 tisíc uchazečů. Aleš Svoboda je jedním z nich. Zařadili ho do takzvaného záložního týmu. V budoucnu by se tak mohl podívat třeba na Měsíc.

"Účelem rezervního týmu je v podstatě poskytovat Evropské kosmické agentuře určitou flexibilitu, aby ta agentura byla schopná reagovat na očekávaný nárůst letových příležitostí," vysvětloval sám rezervní astronaut.

[chooze:article;value:479592]

Základní dvanáctiměsíční výcvik v Evropském středisku astronautů zahájí Aleš Svoboda na jaře příštího roku.

"Ty letové příležitosti, které by připadaly pro ten rezervní tým, jsou dvojího charakteru. Buď to může být nějaká národní mise dané členské země, anebo to můžou být letové příležitosti přímo z Evropské kosmické agentury, které by byly nad rámec dlouhodobě plánovaných misí na ISS," doplnil Svoboda.

Letos má Česká republika mezi astronauty Evropské kosmické agentury zastoupení vůbec poprvé v historii svého členství. Uspět rozhodně není snadné. Uchazeči musí projít osmnáctiměsíčním výběrovým řízením.

[chooze:article;value:477160]

"Ten proces byl poměrně komplexní. To znamená, že jednotlivá kola, kterých bylo celkem šest, se zaměřovala každé na jiný aspekt. První fáze byla nějaká selekce zhruba čtrnácti set lidí, kteří pak začnou postupovat další kola testování. Další fáze se pak zaměřovaly na psychologické testování, zdravotní testy a pak na různé pohovory před komisí," popsal Svoboda proces.

Podle jeho slov mu uspět při výběru do Evropské kosmické agentury pomohly zkušenosti z letectví a vojenského výcviku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.