Výběr hry pro děti je zásadní. Jaké zvolit i čemu se vyhnout, radil šéf herního studia

V byznysu s počítačovými hrami se točí miliardy. A s akciemi největších herních studií se obchoduje na světových burzách. Marek Španěl se díky hernímu zaměření letos probojoval mezi třicítku nejbohatších Čechů. Časopis Forbes vyměřil jeho jmění na zhruba 15 miliard korun. Cestu, jakou se šéf Bohemia Interactive vydal, nastínil ve čtvrtek v pořadu Naše Česko.

"Sen tvořit počítačové hry a nejen je hrát, začal v mých asi dvanácti letech. Naštěstí se mi podařilo po té cestě dojít až sem a být v čele významného studia, jehož hry hrají opravdu desítky milionů lidí po celém světě. Je to úžasná cesta," prohlásil hned na úvod Marek Španěl.

Cílem jeho firmy není pouze vytvářet zážitky, ale zejména systémy, které pomohou lidem utvářet také vlastní věci a sdílet si je mezi sebou.

Některé hry cílí na vzdělávání dětí a podporu jejich tvořivosti, jiné využívá třeba armáda. "Z malé počítačové hry vyvinuté partou českých nadšenců jsme dokázali vytvořit produkt, který se prosadil jako globálně uznávaná hra a dokonce byl použit jako nástroj k výcviku," uvedl Marek Španěl.

[chooze:article;value:477438]

Počítačové hry vnímá jako součást lidské kultury, která lidi ovlivňuje jak pozitivně, tak negativně. "Pod tím se skryje cokoliv od jednoduché logické hříčky, která cvičí postřeh a myšlení, až po epické výpravné příběhy, jejichž produkční kvality mnohdy přesahují ty filmové," dodal.

Oblíbené jsou hry i jako vánoční dárek pro děti. Výběr se liší podle věku i zálib dítěte či rodiny. 

"Zásadně důležité je, aby děti nebyly bezmezně ponechány u počítačových obrazovek, protože je to tak fascinující, že snadno můžou přijít o mnoho lepších věcí," upozornil Španěl. "Co se týče menších dětí, čím později s hraním začnou, tím lépe. Mnohem lepší je, když budou hrát třeba s rodiči," dodal.

Pokud by měl doporučit nějaké "vhodné" hry pod stromeček, zvolil by například Minecraft. "Není přímo násilný a je to hra, která jim může vydržet po mnoho let. Dospívající děti tím, že se hry přesunuly do digitální distribuce, budou už zřejmě toužit primárně po tom, aby jejich hra byla svázána s jejich online účty. Nejjednodušší může být koupit dětem třeba kredity do toho systému. U starších a dospělejších je hrou roku zřejmě ELDEN RING. Kdo ho nemá, tam se nedá spálit," zhodnotil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.