Sojuz má vážný problém. Pro astronauty zřejmě vyrazí nová vesmírná loď

Kosmická loď Sojuz připojená k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) má vážný problém. Tím jsou na první pohled neškodné kapičky, které kolem ní ve vesmíru poletují. Jde ale o důležitou chladicí kapalinu, která z ní měla unikat čtyři hodiny. Zprávy o úniku ve čtvrtek zveřejnil americký úřad NASA. Látka unikala ze zadní části lodi.

"Jestli se jednalo o dopad mikrometeoritu, nebo o nějakou technickou závadu, to v tuhle chvíli ještě není jasné," říká popularizátor kosmonautiky Milan Halousek.

[chooze:article;value:478816]

Kvůli závadě museli kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin zrušit svůj plánovaný výstup do volného kosmu. Mělo jít o dvanáctou vesmírnou procházku v roce 2022 a celkově 257. od roku 1998.

Členové posádky na palubě vesmírné stanice ale neměli být vystaveni žádnému nebezpečí. "Vesmírná stanice je v dobrém stavu a posádka Expedice 68 je v bezpečí," tvrdí velení mise na twitteru.

[chooze:article;value:479407]

Ruská státní společnost Roskosmos bude prý i nadále podle prohlášení NASA s americkým programem spolupracovat a společně budou zjišťovat důvod úniku a také dopad unikající kapaliny na funkčnost Sojuzu.

"Jako nejpravděpodobnější řešení se jeví, že bude vyslána nová prázdná loď, která nahradí tuhle poškozenou," předpovídá Halousek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.