Petr Pavel obrátil. Nerudovou by před druhým kolem nemusel podpořit

"Byl jsem si naprosto jistý tím, že Danuše Nerudová by byla lepší varianta než Andrej Babiš. Dnes už si tím tak úplně jistý nejspíš nejsem," řekl při návštěvě Brna Pavel. Přesto se ale stále spíše přiklání k tomu, že by ji proti Babišovi podpořil. Podobně se předtím vyjádřil i na besedě v Židlochovicích. Nerudovou a Pavla přitom společně se senátorem Pavlem Fischerem podpořila koalice SPOLU. 

[chooze:poll;value:136e250d4530eac6026a7ba12c4430a604394085]

Na Pavlova slova jako první upozornil Deník N. Tomu prezidentský kandidát zároveň vysvětlil, proč mu Nerudová začíná vadit. "Zaznamenal jsem některé její konkrétní reakce, ať už to byla třeba poznámka mířená na výjezdní zasedání vlády v Kyjevě, konkrétně na prezidenta (Volodymyra) Zelenského ve vztahu k tomu, že je to komik, nebo poměrně necitlivé vyjádření na adresu prezidentky (Zuzany) Čaputové, případně poněkud unáhlený soud na téma raket v Polsku," poznamenal pro deník. Dokazuje to podle něj zbrklost a nezkušenost v zahraničních otázkách.

[chooze:article;value:478528]

Vadí mu také kariéra manžela prezidentské kandidátky Roberta Nerudy. Ten spoluvlastní advokátní firmu Havel & Partners, která podle zjištění webu Seznam Zprávy spolupracovala i s Babišem.

[chooze:poll;value:00e3bfa5bb366ef03c8f2e869a246cb92600cb72]

Pavel, Nerudová a Babiš jsou podle průzkumů hlavními favority v boji o Hrad. V posledním průzkumu agentury Median Nerudová Pavla porazila a skončila na prvním místě. Znamenalo by to, že se v druhém kole utká s Babišem právě ona. Pokud by to tak opravdu dopadlo, chce se Pavel o své podpoře rozhodnout až těsně před druhým kolem.

[chooze:poll;value:1a6fedf31dbc36feb4e1dd102cbc969d9da3793e]

"Mým největším soupeřem je populismus a snaha Andreje Babiše orbanizovat Česko, jeho bych nikdy nepodpořil a v žádném případě nevolil," upřesnil Pavel na twitteru ve čtvrtek ráno. Má však pochybnosti o tom, jestli by Nerudová byla dobrou prezidentkou. "Obava z toho, co by na Hradě představoval Andrej Babiš, je však stále větší," dodal.

Prezidentští kandidáti dostali čísla pro lednové volby:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.