Lékařům se podařil zázrak. Dívenku s leukémií zbavili všech příznaků

Britským lékařům se podařilo nemožné. Na odborné konferenci představili svou inovativní léčbu leukémie, díky které v podstatě vyléčili nemocnou dívku. Příběh odvážné bojovnice přinesl deník BBC.

Teprve třináctileté Alysse byla akutní lymfoblastická leukémie diagnostikována v květnu loňského roku. Nemoc z jejího těla nedokázaly dostat chemoterapie ani následná transplantace kostní dřeně.

Vše se ale změnilo, když se lékaři z londýnské dětské nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH) rozhodli pro genovou terapii. Alysse pak do těla aplikovali T-lymfocity, které, jak vysvětluje deník Science Alert, lékaři odebrali vhodnému dárci. Právě takový zásah do DNA Alysse zachránil život. T-lymfocyty totiž mají na starosti buněčnou imunitu.

[chooze:article;value:477695]

​"Jedná se o vynikající ukázku toho, jak můžeme díky odborným týmům a infrastruktuře spojit špičkové technologie v laboratoři s reálnými výsledky pro pacienty v nemocnici," zhodnotil možný průlom v léčbě leukémie imunolog Waseem Qasim z GOSH. Podle lékařů má tento způsob léčby obrovský potenciál.

Alyssa se tak stala první pacientkou léčenou touto metodou. K podstoupení experimentální léčby se přitom odvážná dívenka rozhodla sama. Před chemoterapií se dokonce nechala ostříhat a tmavé husté vlasy s úsměvem darovala. Rodina doufá, že se zákeřná nemoc do dívčina života už nevrátí.

Lékárny stále nemají dost léků pro děti. Chybí i látky na výrobu individuálních přípravků:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.