Dětský RS virus plní české nemocnice. Některé už omezují péči

Virus RS, který postihuje dýchací cesty, dorazil do Česka. V sousedním Německu kvůli respiračnímu syncytiálnímu viru –⁠ zkráceně RSV nebo RS viru –⁠ kolabují v nemocnicích celá dětská oddělení.

Většina pražských nemocnic už hlásí plné kapacity pediatrických oddělení, některé z nich už jsou dokonce nuceny omezovat péči. "Co mám informace od kolegů z jiných klinik, tak situace je tam podobná. Akutní lůžka naprosto zaplněná, převážně RS infekty, což trápí zejména ty nejmenší děti," říká lékař Petr Koťátko z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

[chooze:article;value:476720]

Lékařům kromě chybějících kapacit ztěžuje práci také nedostatek dýchacích přístrojů pro malé pacienty i dlouhodobé výpadky některých léčiv, která pomáhají proti komplikovanému průběhu infekce.

"RS virus patří mezi klasické respirační viry. Postihuje dětskou populaci, zejména nedonošené novorozence a kojence. Někdy je ten průběh závažný," vysvětluje epidemiolog Roman Prymula.

[chooze:article;value:478977]

Přibývá i případů chřipky a počty nemocných podle odborníků ještě porostou –⁠ hlavně mezi dospělými. "Nemocnost v porovnání s minulým týdnem zvýšila celkově o 112 procent," potvrzuje nárůst počtu infekcí mluvčí Státního zdravotního úřadu Štěpánka Čechová.

V momentě, kdy se objeví dušnost, vysoké horečky, kašel, který se nedá ztlumit, sípání, chrčení či pískání při dýchání, radí lékaři vyhledat zdravotnickou pomoc.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.