Tomáše postihla vážná srdeční choroba. Lékaři varují před možnými příčinami

Pan Tomáš (48) pochází z Ostravska. Ještě před pěti lety neměl žádná zdravotní omezení, věnoval se své práci a najížděl stovky kilometrů na kole. Jeho srdce ale náhle přestalo fungovat tak, jak má.

Příběh pana Tomáše přitom není ojedinělým případem. "Nejnovější data z loňského roku ukazují, že zde máme 2 912 942 kardiaků, což je ve srovnání s dobou před 10 lety zhruba o 364 tisíc více," upozorňuje předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

​Zákeřná nemoc si v případě pana Tomáše nejprve žádala léky. Po rapidním zhoršení ale byla nutná mechanická srdeční podpora. Pan Tomáš pak čekal na srdce od dárce. Toho se dočkal letos v červnu, kdy mu jej lékaři transplantovali. Takové štěstí ale nemusí mít každý.

[chooze:article;value:478363]

V loňském roce trpělo v České republice srdečním selháním 122 068 lidí. Do pokročilé fáze se pak dostává zhruba 10 procent. U těchto pacientů pak lékaři musí posoudit, zda jsou ve vhodné kondici na mechanickou srdeční podporu nebo transplantaci srdce.

"Bohužel, pouze malá část pacientů může být indikována k mechanické podpoře srdce nebo srdeční transplantaci, v Česku je to dohromady zhruba 200 lidí ročně," říká Jan Krejčí, lékař z kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

​Stoupající počty pacientů se srdečními onemocněními má na svědomí několik faktorů. Na vině je obezita a špatné stravovací návyky. Ale i to, že lidé se kvůli covidu mnohdy bojí jet do nemocnice a příznaky tak neřeší včas.

[chooze:article;value:477298]

Situaci ale nijak nepomáhá ani zhoršující se ekonomická situace. Ta je tradičně doprovázená zvýšenou nemocností a úmrtností na srdečně cévní choroby. "Lidé budou na zdražování velmi pravděpodobně reagovat nakupováním nezdravých náhražek, šetřit na kvalitních potravinách, což povede ke zvýšení hmotnosti, a tedy zátěži oběhové soustavy. Obáváme se, že budou šetřit i na sportovních a rekreačních aktivitách," říká přednosta Linhart.

Lékaři upozorňují ale i na rizika spojená s vyšší hladinou stresu. "Se stresem také souvisí vyšší spotřeba alkoholu a cigaret, kterými se lidé snaží tlaku čelit. Přitom omezení pití a kouření naopak v těžkých dobách může přinést tolik vítanou úsporu," dodává předseda České asociace srdečního selhání Filip Málek.

Lékaři varují, že zdravotní stav není vhodné zanedbávat ani v době krize. Apelují na prevenci a pravidelné docházení na preventivní prohlídky. Nastupující explozi srdečních selhání, jak o budoucím vývoji lékaři hovoří, lze zmírnit i nepodceňováním příznaků srdečních problémů a včasným výjezdem do nemocnice.

Úspěch českých vědců. Metoda může pomoct vyléčit Parkinsonovu nemoc:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.