Poplach na hranicích Číny a Indie: Po střetu armád je několik zraněných

Jaderné velmoci se 9. prosince střetly u města Tawang v Arunáčalpradéši na východě Indie. Indická armáda o tom informovala v pondělí. Několik vojáků na obou stranách je podle Indů zraněných. Čína se však ke konfliktu nevyjádřila, upozornil deník Hindustan Times.

Vojska obou zemí se podle indické armády ihned stáhla. Velitelé obou jednotek, které se střetu účastnily, si okamžitě sedli k vyjednávacímu stolu, aby obnovili příměří v oblasti. "Díky včasnému zásahu indických velitelů se čínští vojáci vrátili na své místo," okomentoval střet na twitteru v úterý indický ministr obrany Rádžnát Singh.

[chooze:article;value:478054]

Celý konflikt se odehrál na takzvané linii aktuální kontroly. Jde o asi 3 440 kilometrů de facto hranici Indie s Čínou. Ta není kvůli terénu přesně určená. Vojáci obou zemí se proto často setkají, poznamenal web stanice BBC.

Obě strany se od června roku 2020 snaží situaci na hranici uklidnit. V teritoriu Ladak tenkrát totiž při střetu zemřelo 20 indických a nejméně čtyři čínští vojáci. Minulý týden se pouze lehce zranilo šest indických vojáků. O tom, jestli jsou zranění i Číňané, Peking neinformoval. 

Čína dala poslední sbohem bývalému prezidentovi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.