Diviš míří do prezidentských voleb. Soud vyřadil Janečka a Rohanovou

Nejvyšší správní soud v úterý oznámil oficiální jména lidí, kteří se budou ucházet o prezidentskou funkci. Volebního klání se zúčastní celkem 9 kandidátů. Soud uznal kandidaturu podnikatele Karla Diviše. Naopak rozhodl o zamítnutí žádosti podnikatele Karla Janečka. Z volebního souboje vyřadil i Denisu Rohanovou.

Ministerstvo vnitra poslalo do voleb původně devět kandidátů, a to včetně Rohanové. Finální počet tak po rozhodnutí soudu zůstává stejný. Podle průzkumů patří mezi největší favority bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, předseda hnutí ANO Andrej Babiš a bývalý představitel Armády ČR a NATO Petr Pavel.

[chooze:article;value:478528]

Mezi další oficiální kandidáty, kteří se chtějí ucházet o prezidentskou funkci, patří poslanec Jaroslav Bašta (SPD), senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. 

​Novou hlavu státu si Češi zvolí již na začátku roku 2023. První kolo je naplánované na 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo by se uskutečnilo 27. a 28. ledna. Současnému prezidentovi Miloši Zemanovi skončí jeho druhé funkční období 8. března 2023.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.