Volby by vyhrálo ANO. KDU-ČSL a TOP 09 by se do Sněmovny nedostaly

Do sněmovních voleb zbývají ještě tři roky. Podle předvolebního průzkumu STEM, který agentura vytvořila pro CNN Prima News, to však pro současnou vládu premiéra Petra Fialy (ODS) vůbec nevypadá dobře.

Při volební účasti 59,3 % voličů by volby zcela ovládlo hnutí ANO se 30,8 % hlasů. Druhá by skončila ODS, kterou by volilo 13,9 % voličů, a jako třetí by bylo hnutí SPD, jehož předsedou je Tomio Okamura. Hnutí by volilo 12,4 % lidí.

[chooze:article;value:476250]

"Hnutí SPD získává v době zjištěných a nejistých výhledů díky svému dlouhodobě protestnímu založení. Dosavadní vrchol ze září tohoto roku však nezopakovali ani nepřekonalo," komentovali model autoři průzkumu.

Podle odborníků právě členové koalice SPOLU evidují největší přeliv voličů. "Část jich nemá ve výběru konkrétní strany (ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09) jasno. Tato proměnlivá podpora se u menších stran projevuje v nejistotě výsledku pohybujícího se v čase kolem pětiprocentní hranice," uvedli autoři.

https://twitter.com/CNNPrima/status/1601895096248590336

Pětiprocentní hranici by nepřekročila KDU-ČSL s 4,9 % hlasů a rovněž i třetí člen koalice, tedy TOP 09 s 4,2 %. Do Sněmovny by se v prosinci nedostala ani KSČM nebo ČSSD.

Lidé ztrácí zájem o komunální volby. Na řadě míst se letos na podzim nekonaly:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.