Zemřel významný český lingvista. Podlehl krátké nemoci

Smutnou zprávu oznámil na facebooku Ústav Českého národního korpusu (ČNK). Profesor Kučera byl totiž jedním ze zakladatelů projektu ČNK.

"S lítostí oznamujeme, že po krátké nemoci nás dnes navždy opustil prof. Karel Kučera, náš učitel, kolega a přítel. Jako jeden ze zakladatelů Českého národního korpusu se klíčovým způsobem zasloužil nejen o budování diachronní sekce, ale o celkovou podobu ČNK, jak ji známe dnes," napsal ústav ve čtvrtek na sociální síti.

[chooze:article;value:477297]

Jeho odchod zasáhl celou českou lingvistickou scénu. "Budeme na něj vzpomínat jako na výtečného diachronního lingvistu a znalce češtiny, poctivého badatele, vtipného glosátora a dobrého člověka," dodal ústav.

Český národní korpus je akademický projekt. Jeho cílem je systematicky mapovat češtinu a další jazyky ve srovnání s ní. "Jazykový korpus je elektronický soubor autentických textů, v něm je možné jednoduše vyhledávat jazykové jevy a zobrazovat je v jejich přirozeném kontextu. Korpusy ČNK zahrnují vedle psaného současného jazyka i soubory spontánního mluveného jazyka, diachronní korpus starších textů a paralelní korpus InterCorp obsahující překlady z nebo do více než 30 jazyků," vysvětlil na webu ústav.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.