Vyšetřovatelé získají přístup k tajným dokumentům! Trump se neodvolal proti zamítnutí své žaloby

Odvolací soud minulý týden zamítl Trumpovu žalobu, kterou podal po razii FBI 8. srpna ve svém floridském sídle a zrušil příkaz americké okresní soudkyně Aileen Cannonové, která jmenovala zvláštního zmocněnce, jenž měl přezkoumat stohy dokumentů získaných federálními agenty a zabránit vládě v jejich použití při vyšetřování Trumpova držení tajných záznamů.

Odvolací soud poskytl Trumpovi lhůtu do čtvrtka, aby se mohl odvolat k soudu 11. Obvodu nebo k Nejvyššímu soudu a pokusil se získat odklad předtím, než příkaz vstoupí v platnost. Trump však žádné odvolání nepodal, píše server NBC News.

[chooze:article;value:470580]

Ačkoli tým Trumpových právníků měl jen malou naději na zvrácení rozsudku, rozhodnutí vzdát se odvolání, o němž jako první informovala CNN, je poněkud překvapivé. Jeden z hlavních Trumpových poradců obeznámený s jeho právní strategií totiž krátce poté, co FBI prohledala Mar-a-Lago, uvedl, že Trump se pravděpodobně "proti všemu odvolá k Nejvyššímu soudu", a dodal: "Budeme bojovat proti všemu."

https://twitter.com/NBCNews/status/1601048760179740673?cxt=HHwWgsC-qavXiLgsAAAA

Zamítnutí omezení vyšetřování ministerstva spravedlnosti by mohlo vyšetřovatelům umožnit rychlejší postup v šetření a konečně jim umožnit prozkoumat tisíce stran dokumentů, do kterých jim byl odepřen přístup do doby, než je zvláštní zmocněnec přezkoumá z hlediska ochrany osobních údajů.

Kvůli obavám, že si Trump po odchodu z funkce nezákonně ponechal oficiální dokumenty Bílého domu, zabavili federální agenti v Trumpově floridském letovisku asi 11 000 záznamů, z nichž asi 100 bylo označeno jako tajné.

Odvolací soud zrušil část příkazu soudkyně Cannonové, který vyšetřovatelům bránil v použití utajovaných dokumentů z Mar-a-Lago v jejich vyšetřování. Zakázal také zvláštnímu zmocněnci tyto dokumenty přezkoumat, proti čemuž se Trump v říjnu odvolal k Nejvyššímu soudu a prohrál.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.