Evropská armáda je iluze, musíme mít vlastní a silnou, říká poradce premiéra

O Tomáši Pojarovi se mluví jako o hlavním kandidátovi na nově vzniklý post poradce pro národní bezpečnost, který by měl vzniknout od ledna. Bezpečnostních rizik pro budoucnost v Evropě vidí velké množství. Ty hlavní z nich je podle něj třeba řešit silně a rozhodně.

"V první řadě máme válku na evropském kontinentu, způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu. Rusko samo říká, že by tím nekončilo, proto je potřeba zastavit Rusko nejdál od našich hranic. Vždy platilo, že čím víc hranic mezi Prahou a Moskvou, tím lépe," myslí si Pojar.

[chooze:article;value:478398]

Měla by tedy Evropa oprášit plány, se kterými vždy historicky přicházela Francie na společnou evropskou armádu, když se situace ve světě mění? "Já myslím, že společná evropská armáda je iluze. Nesněme o evropské armádě, to je chiméra,“ předpokládá Pojar.

Po společné armádě podle něj většinou volají státy, které samy armádu nemají a chtějí se za někoho schovat. "Budujme naši silnou armádu. Díky ní budeme silnější, protože budeme moci spolupracovat s ostatními a můžeme doufat, že kdyby došlo na nejhorší, tak nám někdo přijde na pomoc," radí Pojar.

[chooze:article;value:478443]

Promluvil také o nastávajícím světovém uspořádání, které by mohlo v budoucnosti připomínat studenou válku. "Myslím, že jsou překonané představy o věčném míru a věčném rozvoji a pokroku. Je neustále potřeba upevňovat vlastní svobodu. Myslím si, že s Ruskem jsme už dávno ve studené válce," řekl Pojar.

Na obzoru se také rýsuje nová hrozba v podobě Číny. "Ta případná válka s Čínou nebude taková, jakou známe, ale určitou formu studené války to mít může. Přinejmenším to může být technologická studená válka, ke které se neschyluje, ale která už v podstatě běží. Musíme Čínu brát vážně, připravovat se na různé scénáře a být silní. Ten, kdo je silný, na toho si ostatní méně dovolí," věří Pojar.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.