Českou lékařku obvinili ze smrti sedmiletého chlapce v Německu

Ohromnou tragédii zažila rodina Manuela Trübenbacha ze saské obce Olbernhau, která leží v Krušných horách. V roce 2017 rodině zemřel teprve sedmiletý syn Jeremy, který si přitom ze začátku stěžoval pouze na silnou bolest v krku. Otec proto s chlapcem vyrazil do nemocnice v okresním městě Freiberg, kde ovšem malý Jeremy po pouhých pěti dnech zemřel.

Státní zastupitelství případ vyšetřovalo pět let a nyní dospělo k závěru. Podle státního zástupce pochybili dva lékaři, konkrétně 63letá Jarmila D. původem z České republiky a její 61letý kolega Ashraf S. původem z Egypta. Lékaře obvinili ze zabití z nedbalosti.

[chooze:article;value:478030]

​Jeremymu lékaři diagnostikovali mononukleózu. Chlapec měl úplně oteklý krk a podle otce špatně dýchal. "Bál se, že se udusí," řekl Manuel německému deníku Bild. Lékaři tehdy dali Jeremymu kyslík, ale údajně neudělali analýzu krevních plynů. To je přitom jediný způsob, jak zjistit, zda je v těle odbouráván oxid uhličitý.

Podle znalce právě to vedlo k chlapcově pomalé a kruté smrti. Dítě se podle něj "bolestivě udusilo". Chlapec navíc nebyl podle státního zastupitelství včas převezen na dětskou jednotku intenzivní péče.

Česká lékařka se u soudu brání, že chlapcovi během její služby "bylo lépe". Proto prý rozbor krevních plynů neprováděla. Její kolega zase uvedl, že se snažil k dítěti přistupovat "konzervativně", aby ho "co nejvíce ušetřil".

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.