Vláda chce zabránit brzkým odchodům do penze. Důchodci si vydělají víc

O 6,5 procentního bodu levnější sociální pojištění. Na to chce ministerstvo práce a sociálních věcí nalákat lidi, aby nechodili do plného starobního důchodu dřív, než je nutné. Takzvaní pracující důchodci, tedy lidé pobírající důchod a jsou zároveň zaměstnaní, by si například při 20tisícovém platu hrubého vydělali o 1 300 korun víc.

O pár stovek měsíčně navíc by si mohl přilepšit například i pan Miroslav. "Je to dobrá zpráva. Neležím na zádech, protože si myslím, že to je to nejhorší, co může člověk udělat," prozradil o svém životním stylu pan Miroslav. Připouští, že i díky penězům navíc by v práci nakonec mohl zůstat i déle, než původně plánoval. Některé důchodce by částka navíc zase mohla přimět se do práce vrátit.

"Samozřejmě není žádoucí, aby větší část lidí, kteří chtějí a mohou pracovat, odcházela ze zaměstnání," sdělila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová. Zamezit tomu chce ministerstvo ještě jedním způsobem. Přes daňovou slevu chce přimět firmy, aby vytvářeli místa pro lidi nad 55 let na částečný úvazek. Doteď to pro zaměstnavatele bylo podstatně méně výhodné, než je zaměstnat na plný úvazek.

[chooze:article;value:477037]

"Je to motivací, aby neodcházeli do předčasného důchodu, ale pracovali nadále, aby měli možnost tlumit svou ekonomickou aktivitu," vysvětlila Davidová. Vlna odchodů do předčasného důchodu, která se v několika posledních měsících v důsledku vysoké inflace a mnohočetným valorizacím rozhořela, je totiž pro českou ekonomiku neúnosná. Například v listopadu o něj zažádalo téměř desetkrát víc lidí než před rokem. To je problém zejména pro firmy.

"Firmy přicházejí o lidi, kteří mají spoustu zkušeností a často fungovali jako školitelé. Často ti nejstarší byli ti, kdo věděli, jak si poradit s různými krizovými situacemi," sdělil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Opozice chystané změny kvituje. "Měli bychom napřímit nějakou kompenzaci nebo motivační faktor, aby ti lidé, kteří mohou dále pracovat, pracovali," navrhl poslanec Aleš Juchelka (ANO).

Podle odborníků ale nemají dílčí změny v hroutícím se důchodovém systému už moc velký smysl. "Ani nemá smysl takhle velký systém měnit ad hoc. Potřebujeme to kompletně přenastavit. Doufám, že si to na ministerstvu uvědomují," věří ekonom Vít Hradil.

Příprava důchodové reformy údajně jede na plné obrátky. Ministerstvo práce a sociálních věcí ji chce představit v polovině příštího roku.

Na to, o kolik si pracující důchodce přilepší, se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.