ShopaholicAdel, Nerudová a houby. Podívejte se, co Češi nejčastěji googlí

Blíží se konec roku, který s sebou, stejně jako v letech minulých, přináší i žebříček nejvyhledávanějších hesel na populárním vyhledávači Google. Co Češi v roce 2022 vyhledávali nejčastěji? Společnost Google roztřídila výsledky do několika kategorií. Nyní se můžete podívat například na nejvyhledávanější Čechy a Češky, zemřelé osobnosti, české filmy a pořady, trendy i kategorii "Jak".

Trendy roku

Rok 2022 neměl o důležité události nouzi. V kategorii Trendy se proto na první příčku dostalo heslo Ukrajina, kterou následovaly komunální a senátní volby. Na třetím místě naleznete heslo Putin. Na dalším místě skončilo heslo Sberbank, banka, která ukončila svou činnost v souvislosti s krachem Ruské federace. Na páté místo se dostalo heslo Tank ONO, což je čerpací stanice, která nabízí levný benzín.

[chooze:article;value:475268]

Češi a Češky

V kategorii Češi a Češky zvítězila Danuše Nerudová, prezidentská kandidátka a bývalá rektorka Masarykovy univerzity. Hned za ní se umístila politička Jana Michailidu (Piráti), která na sebe upozornila v lednu svými kontroverzními výroky o komunismu. Třetí místo obsadila Daniela Písařovicová, moderátorka DVTV, která v tomto roce navázala partnerský vztah s Ondřejem Brzobohatým. Čtvrté místo patří MMA zápasníkovi Jiřímu Procházkovi, který se letos stal prvním českým šampionem UFC. Jako pátý se umístil Michal Redl, podnikatel obviněný v kauze Dozimetr.

Trendy roku 2022 Češky a Češi roku 2022
1. Ukrajina 1. Danuše Nerudová
2. Volby 2. Jana Michailidu
3. Putin 3. Daniela Písařovicová
4. Sberbank 4. Jiří Procházka
5. Tank ONO 5. Michal Redl
6. Stranger Things 6. Agáta Hanychová
7. Survivor 7. ShopaholicAdel
8. HBO Max 8. Saskia Burešová
9. Wordle 9. Vojta Drahokoupil
10. Devadesátky 10. Lela Ceterová
zdroj: PR agentura Havas PR Prague

Události roku 2022

V této kategorii se první dvě místa shodují s kategorií Trendy. Zvítězila Ukrajina následovaná volbami. Jako třetí nejvyhledávanější heslo v této kategorii vyhlásil Google příspěvek 5 000. Čtvrté místo obsadily opičí neštovice a první polovinu tabulky zakončil Královec, město na odděleném území Ruska, o němž Poláci začali žertovat, že by jej měla anektovat Česká republika.

Smutná loučení

Následuje kategorie Smutná loučení. Ukázalo se, že nejvíc oplakávali Češi zpěvačku Hanu Zagorovou. Na druhém místě pietního žebříčku se umístila americká herečka Anne Hecheová, která se proslavila rolí ve filmu Šest dní, sedm nocí, kde se objevila po boku Harrisona Forda. Dále Češi velmi prožívali smrt Josefa Abrháma, který zemřel v květnu. Zdá se, že Česko, stejně jako zbytek světa, zasáhla zpráva o smrti královny Alžběty II. Jako pátý skončil v pietním žebříčku český herec Josef Somr.

Události roku 2022 Smutná loučení
1. Ukrajina 1. Hana Zagorová
2. Volby 2. Anne Hecheová
3. Příspěvek 5 000  3. Josef Abrhám
4. Opičí neštovice 4. Královna Alžběta II.
5. Královec 5. Josef Somr
6. Imagine Dragons Praha 6. Ivana Trumpová 
7. Cena nafty 7. Technoblade
8. Vémola vs. Marpo 8. Nela Moravcová
9. České Švýcarsko 9. Radim Uzel 
10. Kazachstán 10. Madeleine Albrightová
zdroj: PR agentura Havas PR Prague

[chooze:article;value:453122]

"Jak"

Kategorie "Jak" zahrnuje otázky, které uživatelé pokládají vyhledávači. V roce 2022 nejčastěji hledali odpověď na otázku: "Jak dlouho trvá karanténa?" Národ houbařů se opět nezapřel. Druhá nejčastější otázka v kategorii "Jak" totiž zněla: "Jak zamrazit houby?" To, že Češi pomáhali napadené Ukrajině, ve velkém potvrzuje i třetí příčka tohoto žebříčku. Tu obsadila otázka: "Jak pomoci Ukrajině?" I v této tabulce se projevily volby. Čtvrtou otázkou totiž byla věta: "Jak volit?" A pátý nejčastější dotaz byl: "Jak dlouho platí očkování?

Filmy, seriály a pořady

Mezi nejčastěji vyhledávanými filmy, seriály a pořady se na prvním místě objevila reality show TV Nova Survivor. Za ní se umístil seriál Devadesátky. Třetí nejvyhledávanější položkou v této kategorii bylo pokračování filmu Marie Terezie. Hned po Marii Terezii zajímal Čechy nejvíce další historický film, tentokrát to byl Jan Žižka. Na pátém místě skončil pořad televize Prima Like House 3

"Jak" roku 2022 České filmy a pořady
1. Jak dlouho trvá karanténa? 1. Survivor
2. Jak zamrazit houby? 2. Devadesátky
3. Jak pomoci Ukrajině? 3. Marie Terezie
4. Jak volit? 4. Jan Žižka
5. Jak dlouho platí očkování? 5. Like House 3
6. Jak dlouho platí PCR test? 6. Zoo
7. Jak dlouho trvá omikron? 7. Love Island
8. Jak poslat balík přes Balíkovnu? 8. Vyšehrad
9. Jak žádat o příspěvek 5 000? 9. Peče celá země
10. Jak na octomilky?  10. Špunti na vodě
zdroj: PR agentura Havas PR Prague

Recepty

Svou lásku k houbám Češi prokázali i v posledních dvou kategoriích. Jednak se v top receptech objevila hned dvě houbová jídla, zároveň však Google musel věnovat houbám speciální kategorii. Na prvních pěti místech se v receptech objevila bublanina, palačinky, smaženice, houbová omáčka a langoše.

Houby

V kategorii houby se Češi nejčastěji ptali, jak houby zamrazit. Řada lidí také sháněla sušičku na houby a ptala se, jak houby sušit a jak je zavařovat.

Recepty Houby
1. Bublanina 1. Jak zamrazit houby? 
2. Palačinky 2. Sušička na houby
3. Smaženice 3. Jak sušit houby? 
4. Houbová omáčka 4. Jak zavařit houby? 
5. Langoše 5. Houby do mrazáku 
6. Jidáše 6. Houby na kyselo 
7. Kvašáky 7. Jak zpracovat houby? 
8. Dýňová polévka 8. CHMI houby (web ČHMÚ, pravděpodobnost růstu hub, pozn. red.)
9. Rajčatový protlak 9. Kde rostou houby 2022?
10. Mleté maso 10. Nakládané houby
zdroj: PR agentura Havas PR Prague

Návrat kultovních her? Ukážeme vám, kde je Google skrývá:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.