Levnější variace světoznámého pokrmu. Vařte spolu s Víkendovou Snídaní

Recept na 10. 12. – Silvestrovská česnečka

Ingredience:

Dva kusy uzených stehen
Slanina
Syrečky
Brambory
Cibule
Mrkev
Česnek
Sádlo
Majoránka
Kmín
Sůl
Pepř
Máslo
Kořenová zelenina na vývar (celer, mrkev, petržel, cibule se slupkou, česnek)
Starší chléb

Postup: Nejprve si založíme vývar z uzených stehen, která dáme do velkého hrnce se studenou vodou společně s kořenovou zeleninou. Poté pomalu přivedeme k mírnému varu. Na sádle si zasmahneme cibulku, česnek a slaninu a necháme společně rozvonět. Uvaříme brambory typu B v osolené vodě.

Větší kusy mrkve necháme lehce zapéct v troubě na 220 stupňů po dobu 20 minut a zkaramelizovat. Následně společně s brambory zarestujeme s orestovanou cibulkou. Doléváme vývarem a ve výsledku dochutíme drhnutou majoránkou, kmínem, solí, pepřem a čerstvě rozmačkaným česnekem.

Kousky staršího chleba osmažíme na másle, osolíme a ochutíme utřeným česnekem. Česnečku servírujeme s tvarůžkem, který necháme v teplé polévce rozpustit.

[chooze:article;value:477391]

Bonusový sobotní recept – Čočka s uzeným

Suroviny:

Zelená čočka
Cibule
Zelená nať petržele
Sůl
Cukr
Ocet
Sádlo
Máslo
Vývar 
Uzená stehna
Kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel, cibule se slupkou, česnek)
Hladká mouka
Bobkový list
Nové koření
Kvalitní párek nebo uzené (produkt)
Česnek
Vejce

Postup: Zelenou čočku namočíme alespoň na 60 minut do studené vody a pak necháme vařit do změknutí s bobkovým listem a novým kořením. Na sádle si zasmahneme cibulku, zasypeme lžící mouky, zarestujeme, přidáme uzený vývar na česnečku. Přidáme čočku, zasmahneme společně a dochutíme solí, cukrem, octem a vývarem. Servírujeme s párečkem, opraženým uzeným či ztraceným vajíčkem.

[chooze:article;value:476804]

Recept na 11. 12. – Wellington a bramborový fondán

Tradiční Wellington je hovězí a jde o způsob úpravy hovězího masa, který se používá především v anglické kuchyni. Bývá náročný, co se přípravy i financí týče, ale Petra Vindyšová se rozhodla připravit jednodušší variantu, a to vepřový Wellington. Tento především sváteční pokrm nese jméno vévody z Wellingtonu a má připomínat jeho vítězství v bitvě u Waterloo.

Ingredience:

Vepřová panenka – větší a celá nebo dvě menší
Listové těsto
Vejce
Pepř
Sůl
Dijonská hořčice
Žampiony
Šalotka
Tymián čerstvý
Dobrá sušená šunka
Brambory typu A
Máslo
Kořenová zelenina – na vývar i na přílohu
Hovězí kosti na vývar
Červené silné víno
Mléko

Postup: Vepřovou panenku očistíme, skrojíme do nějakého hezkého tvaru, osolíme, opepříme a necháme zatáhnout na velmi rozpálené pánvi. Následně necháme maso chvíli odpočinout a poté potřeme dijonskou hořčicí. Žampiony očistíme, pokrájíme úplně nadrobno a zarestujeme na drobně pokrájené šalotce. Osolíme, ochutíme tymiánem a jdeme plnit Wellington.

Na listové těsto si v plátcích poklademe slaninu či sušenou šunku, která se vždy na konci plátku bude lehce překrývat s dalším plátkem – tím vytvoříme lůžko. Na lůžko v tenké vrstvě poklademe fáš z hub a ve výsledku položíme doprostřed panenku. Vše natěsno zabalíme a necháme vychladit. Poté pečeme na jehlu v troubě (rozpálené na 190 stupňů) do 54 stupňů uvnitř panenky.

Bramborový fondán

Brambory typu A skrojíme do úhledného tvaru, orestujeme na pánvi pečlivě z každé strany a pak necháme povařit v silném vývaru do změknutí.

Podívejte se na recept:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.