Virolog varuje před novou variantou covidu-19. Běžná léčba nemusí stačit

Virolog Connor Bamford z anglického Belfastu označil mutaci BQ1 za znepokojující. Podle něj je zarážející zejména fakt, že nová varianta je odolná doposud účinným léčbám, které se při onemocnění koronavirem běžně používají.

Lidé by podle virologa, kterého citoval deník Belfast Telegraph, měli být ostražití. Veřejnost vyzval, aby zůstala klidná, ale v pozoru. Jeho rada, jak nemoci nepodlehnout, je jasná – nechat se očkovat.

"Myslím, že bychom se tím měli alespoň trochu zabývat. Neustále vidíme vznikající různé varianty, nové varianty, které jsou stále schopny se šířit a obejít naši imunitu," upozornil virolog, kterého citoval i deník Mirror.

[chooze:article;value:477742]

​Příznaky nové varianty jsou prý podobné jako v případě jiných mutací. Pacienti popisují horečku, kašel, vyčerpání, bolest v krku, nevolnost, průjem a bolesti hlavy.

Problém v této mutaci spočívá podle virologa právě v jeho schopnosti obcházet doposud účinné léčebné metody. Ostražití by měli být zejména starší lidé a osoby trpící poruchou imunitního systému.

Podle dat ministerstva zdravotnictví odhalily testy v České republice v minulém týdnu 4 855 nových pozitivních případů. Oproti předchozímu týdnu, tedy 14. až 20. listopadu, kdy bylo na covid pozitivně testováno 4 133 lidí, jde pouze o mírný nárůst.

V zimě má přibýt nakažených covidem. Ministr Válek vyzval k očkování:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.