Čižinský: SPOLU chtělo, abychom nechodili na policii. Jednat ale nechce

Vládní půdorys je sousloví, kterým v Praze koalice SPOLU zaklíná povolební vyjednávání. Kámen úrazu je, že Piráti, kteří se na vládě na celostátní úrovni podílejí, trvají v Praze na účasti Prahy sobě, o tom nechce SPOLU ani slyšet. Piráti s Prahou sobě vytvořili koalici Aliance pro stabilitu. "My jako Aliance jsme ochotni a připraveni jednat, ale nemůžeme jednat, protože SPOLU nereaguje a jednat nechce," řekl Jan Čižinský.

Zároveň zmínil, že Praha sobě byla značně znepokojená neobvyklým požadavkem na vyjednáváních. "Zástupci SPOLU na společném jednání zjišťovali, jestli je možné garantovat, aby členové Prahy sobě, když něco zjistí, nechodili na policii. To zaznělo na jednání, že nechtějí, aby se chodilo na policii," vznesl poměrně závažná obvinění Čižinský.

[chooze:article;value:476896]

​Praha sobě prý na to nepřistoupila. "Řekl to hlavní vyjednávač SPOLU Zdeněk Kovářík. Chtěl, abychom si to vyjasnili, že se na policii nechodí. My jsme tento požadavek zcela odmítli. To je také důvod, proč chceme být společně s Piráty. Oni a Praha sobě jsou ochotní jít na policii, když něco zjistí," řekl starosta Prahy 7.

Povolební vyjednávání v Praze probíhají už přes dva měsíce. V úterý se koalice SPOLU nechala slyšet, že přerušuje jednání s Piráty a začíná přemýšlet a vyjednávat o tom, že by hnutí ANO podporovalo menšinovou radu koalice SPOLU. "Není naší vinou a vinou Pirátů, že po 70 dnech není nic. A SPOLU řekne: 'Jdeme jednat o menšinové koalici.' To přece není naše chyba," dodal.

Podle Čižinského koalice SPOLU chtěla uzavřít dohodu s hnutím ANO od samého začátku. "Můj pohled byl, že SPOLU se rozhodlo s hnutím ANO spolupracovat a jednání protahovalo, protože čekalo, jestli Andrej Babiš oznámí kandidaturu. Tipoval bych, že ta spolupráce bude trvalá," uzavřel.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.